Pikó András: Veszélyezteti az állampolgárok biztonságát, hogy a védelmi bizottságok döntenek a polgármesterek helyett

2020. április 1., 12:20

Szerző: Árpási Bence

Elítélte Józsefváros polgármestere a fideszes törvényjavaslatot,

 amely kicsavarná a polgármesterek kezéből a döntési jogot vészhelyzet esetén.

Pikó András a 168 Óra érdeklődésére elmondta, a polgármesterek különleges jogosítványai, melyek jól körülhatároltak, épp azt a célt szolgálják, hogy a lehető leggyorsabban szülessenek meg a polgárok érdekében a leghatékonyabb védőintézkedések.

A VIII. kerület első embere jelezte, már eddig is több ilyen, halasztást nem tűrő döntést kellett saját hatáskörben meghozni, a szociális rendelet módosításától kezdve közbeszerzésekkel kapcsolatos döntésekig.

Többségük olyan volt, ahol nem lehetett várni napokat - az új rendszerben a 23 kerület polgármesterének többszáz bizottsági és képviselőtestületi hatáskörben hozott döntésének előzetes elbírálását kellene kivárnunk, ami nyilvánvalóan képtelenség.

Pikó András interjút ad a 168 Órának.

Pikó András összegezve azt mondta, ez egy végiggondolatlan és működésképtelen rendszer, amely azzal, hogy késlelteti a fontos döntéseket,

komolyan veszélyezteti az állampolgárok biztonságát.

Mindezt csupán azért, mert politikai gyámság alá akarják helyezni a polgármestereket - nyilatkozta a 168 órának Pikó András. 

Pikó András esetében ennek már csak azért is van külön pikantériája, mert a fővárosi védelmi bizottság élén az a Sára Botond áll, akit októberben ő győzött le a VIII. kerületi helyhatósági-választásokon.