Koronavírus – Lazult a fegyelem a közvéleménykutató szerint

2020. szeptember 17., 06:12

Szerző:

A tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a vírus elleni védekezésben a magyarok, a maszkviselésen túl minden területen lazult a fegyelem - derül ki az Ipsos felméréséből.

A kutatócég még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt mérte meg azok használatát a teljes lakosság körében, és enyhe visszaesést tapasztalt az előző hónaphoz képest. A szeptemberi kutatás során 83 százalékos országos szájmaszkviselési arányt mért az Ipsos, ami ugyanakkor továbbra is jelentős javulást jelent a tavaszi értékekhez képest.

A maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés látszik, az újra növekvő esetszámok ellenére is.

 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.