Indul az elektronikus karantén, de mi lesz az adatainkkal? A NAIH nem lát aggályt

2020. május 6., 20:00

Szerző: Árpási Bence

Csütörtöktől már elektronikus úton is ellenőrizheti a rendőrség a hatósági házi karantén betartását.

Ha valaki hozzájárul, akkor mostantól önként, egy mobiltelefonos applikációval követhetnék nyomon a helyadatait. Lehetőség van ezt elutasítani is, bár ilyen esetekben magasabb a bírság, ha a rendőrség szabályszegést észlel. A karantén végeztével törlik a programot és 60 napig kezelik azt a megszűnést követően. A járványügyi hatóság és a rendőrség a hatósági házi karantén alá vont személy azonosítása érdekében jogosult az érintett személy arcképmásának kezelésére.

Felmerülhet a kérdés, adatvédelmi szempontból mennyire lehet aggályos a rendelet.

Szerencsére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnöke semmi problémát nem lát.

Péterfalvi Attila a 168 Órának nyilatkozva hangsúlyozta, önkéntes hozzájárulásról van szó és ha valaki ezt nem akarja használni, akkor megteheti, hogy elutasítja. „A rendőrség nem kezel különleges és egészségügyi adatot, csak a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat, amelyre alapvetően a jogszabály szerint fel van hatalmazva."

– jelentette ki a NAIH elnöke lapunknak.

Koronavírus - Házi karantén Hatósági házi karanténra figyelmeztető tájékoztató
Fotó: Komka Péter

Mindegyik hatóság csak azokat az adatokat kapja meg, ami rá tartozik: így a rendőrség csak a lakóhely elhagyással kapcsolatokat kezeli, míg az egészségügyi hatóság csak az egészségügyi adatokat kapja meg. Ide sorolható az a kérdőív is, amit az applikáció letöltése után az érintettnek ki kell töltenie – vagyis ezt sem látja a rendőrség.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnöke még egy érdekes tényre is rávilágított:

az Európai Adatvédelmi Testület (ez a tagállami szervekből áll) külön figyelmet fordít a járványügyi veszélyhelyzet idején használt mobilappokra.

Mivel vezetnek egy nyilvántartást is, hogy melyik országban vezettek be ilyen jellegű ellenőrzést, ezért a magyar megoldást napokon belül bejelentik a testület felé. 

Péterfalvi Attila
Fotó: MTI/Soós Lajos

Péterfalvi Attila úgy összegzett, nem lát semmi kivetnivalót a NAIH ennek a módszernek az alkalmazásakor,

„nem azonosítunk aggályokat, a szabályozás nem kifogásolható”.

Az Amnesty International azonban talált problémás részeket. A szervezet a 168 Órának megküldött állásfoglalásában úgy értékelt, a rendelet szerint a szoftver telepítése és használata önkéntes, de ez „álláspontunk szerint csak látszólagos, a valóságban szankcionálják azokat, akik nem hajlandóak az elektronikus megfigyelésbe beleegyezni. Először is, ha valaki nem akarja telepíteni a szoftvert, akkor fokozottabb rendőri ellenőrzésre számíthat, mint az, aki beleegyezik.”

Másfelől pedig magasabb bírságokra számíthat, aki elutasítja ennek használatát. „Vagyis

egyértelműen ’kedvezőbb’ lesz az elektronikus ellenőrzést választani, ami aláássa annak önkéntességét

– értékelt a szervezet. Emellett úgy látják, indokolatlanul hosszú ideig kezelnek majd a hatóságok különleges adatokat.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.