"Most tapsoljanak!" – mondta a nő, akinek hazaküldték a férjét a műtét előtt a kórházból, aki három hét múlva meghalt otthonában

2020. május 17., 10:33

Szerző:

Polip betegséggel került kórházba egy óbudai nő, Terike férje, akit egy nappal a műtéte előtt hazaküldtek a kórházból a koronavírus miatti ágyfelszabadításokra hivatkozva. A nő a férje történetét Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetőjének Facebook-oldalára feltöltött videóban mesélte el, amit az Index szemlézett.

A férfi háromszor járt kórházban, többször hazaküldték, hogy rossz a vérképe, javítsanak rajta otthon; K-vitamint kellett szednie, ezt azonban nem kaptak Magyarországon, Németországból hozatott a család. 

Terike férje március 3-tól volt bent a (videóban meg nem nevezett) kórházban, 17-ére volt kiírva a műtéte. Egy nappal előtte, 16-án reggel telefonáltak, hogy nem lesznek műtétek, délután 1 körül a férfi hazament a bőröndjével, és közölte, hogy mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet. 

Három héttel később, április 7-én a férfi rosszul lett, fájt a hasa, egész éjjel nem aludt. Felesége hívta az ügyeletet, ahol azt kérték tőle, hogy olvassa fel a zárójelentést, a férfi a hívás közben meghalt. 

„Üzenem a túloldalnak, hogy most tapsoljanak” – mondta Terike, valószínűleg a kormánypárti politikusoknak.

Szabó Tímea szerint Terike története szolgáljon például minden döntéshozónak, de főleg Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek. A politikus szerint Kásler kórházágy-kiürítéséről és a műtétek elhalasztásáról szóló döntése súlyos emberéletekbe került. 

A kórházi ágyak felszabadításának mértékét és tempóját több kritika érte (ezekről itt írtunk részletesen), és előfordult olyan is, hogy valakit félig lebénulva küldtek haza, majd másnap meghalt. A parlament legutóbbi ülésén az MSZP megkérdezte az egészségügyért felelős minisztertől, hogy hány ember halt meg a kórházi ágyak kiürítése miatt,

mire Kásler azt mondta: Hogy hány beteg halt meg, azt nem tudom megmondani, hozzám egy jelzés sem érkezett.