Gulyás Gergely: Kevés az esély arra, hogy a koronavírus elkerülje az országot

2020. február 26., 13:01

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón jelentette be: immár

kevés az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje az országot,

de jelenleg nem tudnak koronavírusos megbetegedésről az ország területén. Mint elmondta,

 magyar megbetegedésről kettőről tudnak, a Japánnál levő szállodahajón dolgozó magyaron kívül koronavírusos egy bécsi kórházban kezelt nő is.

(Érdekesség, hogy az eddig hírekben szereplő nő az Indexnek azt mondta, neki még senki nem mondta, hogy pozitív lett a tesztje. Gulyás erre újságírói kérdésre megismételte, hogy személyiségi jogok miatt nem mond nevet, de osztrákoktól érkező hivatalos jelzések alapján Bécsben a kórházban egy magyar állampolgár koronavírusos. Azóta a keddi hírekben szereplő nő a Facebookra posztolta, mindenki azt hiszi, hogy ő az, de ő még nem kapott eredményt.)

Ha a kormánynak információja lesz arról, hogy az ország területén valaki megbetegedett, azonnal tájékoztatnak, ígérte Gulyás. A Szent László Kórházban karanténban lévő magyar kamionsofőrről Gulyás nem tudott részletekkel szolgálni. A Tenerifén szállodai karanténban lévő magyarokról azt mondta, a hotel mintegy ezer vendégét zárták karanténba, öt magyar van, a legutolsó információk szerint jól vannak. 

A rendőrség a schengeni közúti határokon ellenőriz, vizsgál, a repülőtereken is automatikus a hőmérséklet-ellenőrzés. Egy lázas beteget szűrtek ki, de nem volt fertőzött. A fertőzött területekről történő repülőgépes érkezésnél csak láztalanul lehet belépni Magyarországra.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A többi határon is szigorították az ellenőrzést, főleg az Olaszországból érkezőkre, de ott nem rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek, kérdőívvel mérik fel, ki jött esetleg fertőzött területről, ki találkozhatott fertőzött emberrel. 

Bejelentette, hogy a koronavirus@bm.gov.hu-ra várják a kérdéseket, ide bárki írhat, és hiteles, pontos tájékoztatást kap rövid időn belül. Pénteken elindul

a koronavirus.hu oldal,

és egy Facebook-oldal is. Ha megjelenik a koronavírus az országban, akkor a közmédia rendkívüli tájékoztatási rendre áll át. A BV által gyártott maszkokat el kell juttatni a patikába, az technikai kérdés, hogy ez mikorra történik meg. A vasúton a kalauzokat is fel kell készíteni, mondta Láng-Bognár. Az operatív törzs azt kéri, hogy aki Olaszországból érkezik, és lázas lesz, az jelentkezzen a háziorvosánál.

Kásler Miklós miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, hogy hogy kell felmérni a betegséget, és mit kell tenni velük, hova kell küldeni őket. Azt is mondta, hogy gyanú esetén, ha fertőzött területről jön valaki, akkor karantént rendelnek el.

Ha a gyanú esélye kisebb, a valószínűség csökken, akkor megfigyelés alatt tartják. "Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésre az egyetlen reális lehetőség a megelőzésre. Ha megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell az elkülönítést végrehajtani".

Szóba került az egri vízilabdacsapat ügye is. Erről tájékoztatást kért a kormány, és arra jutottak, hogy a csapat nem a gócban, hanem mellette volt. A gócon csak átutaztak, így nem a karantén, hanem a megfigyelés indokolt. 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.