Öt újabb beteg halt meg, de az aktív fertőzöttek száma kétezer alatt van - itt vannak a friss járványadatok

2020. május 13., 06:55

Szerző:

Huszonnyolc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, így

3341 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 5 idős beteg.

Az áldozatok száma 430 főre emelkedett, derül ki a koronavirus.gov.hu tájékoztatási portálról. Az újabb elhunytak életkora 78 és 95 év közötti. 1102-en gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent, amelyből jelenleg

688 embert ápolnak kórházban, 45-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

Látható, hogy a mintavételek száma is nőtt, több mint 3700-zal egy nap alatt, már 118 500 tesztnél járunk.

Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben van a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az időseket továbbra is arra kérjük, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák – írja a vírusportál.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.