Rétvári Bence Vácon felavatta a nyíltan antiszemita politikus szobrát

2019. szeptember 3., 13:07

Szerző:

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is részt vett a Horthy-korszák egyik antiszemita nézeteiről ismert politikusa, Kornis Gyula szobrának a váci felavatásán – derül ki a Mérce cikkéből.

Felavatták Kornis Gyula piarista szerzetes szobrát Vácon
Fotó: MTI/Kovács Attila

Kornis Gyula 1927 és 1931 között volt a Klebelsberg Kunó vezette vallás- és közoktatásügyi minisztérium antiszemita nézeteiről ismert közoktatásért felelős államtitkára. „A zsidóság Keletről szabadon beözönölve, békésen először elhódította a magyarság anyagi, majd szellemi kultúráját. (...) Fajával veleszületett radikalizmusa és utilitarizmusa egy félszázad alatt a magyarság szellemét megrontotta” – írta a például 1921-ben, egy évvel a zsidókat a felsőoktatásból kiszorító numerus clausus életbe lépése után. Szobrát a váci piarista gimnázium épülete előtt avatták fel. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.