Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Bod Péter Ákos: a kormány újra akarja indítani, amire már nem lesz szükség és nem ott segít, ahol kellene

2020. április 8. 12:00 - szerző: 168 Óra

Tanulságos interjút adott a 444.hu-nak Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi (1991-1994) elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

A szakember azt mondta, hogy a magyar kormány egyrészt elkésett és nem is ott segít, ahol kellene, az állami segítség kizárólag a vállalati szektorra fókuszál. Ráadásul „azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete”, jelenleg nincs ember, aki meg tudja mondani, milyen lesz, így nem a korábbi munkahelyek visszaállítása lenne az alapvető feladat, hanem annak a munkaképességnek a megőrzése, ami az új szerkezet indulásakor lesz fontos.

Az, hogy a miniszterelnök a szociális kérdésekről éppen csak beszélt, Bod Péter Ákos szerint meghökkentő.

"Pedig nagyon sokan vannak olyan alacsony jövedelmi szinten, amelyből 1-2 hónapos tartalékolást sem lehet elvárni."

- fogalmazott. 

Egyébként is úgy látja, hogy a kormány újra akarja indítani azt, ami volt, de „beléjük se kéne már kezdeni, mert nem lesz rájuk szükség”, mert nem lesz visszatérés a régi kerékvágásba. Például feltételezi, hogy a nagyon hosszú szállítási láncolatokat a cégek lerövidítik, és új, közelebbi beszerzési forrásokat keresnek a válság után.

Bod Péter Ákos az interjúban azt mondta, irreálisan kevés a három hónapos munkanélküli segély, ami még normális viszonyok között sem elegendőek. 

Bod Péter Ákos
Fotó: Bazánth Ivola

"Ha a magyar munkaerőpiac volna a világ legrugalmasabbja, akkor lenne ez csak reális, de nem ez a helyzet."

Beszélt még arról, hogy

  • Nagyobbak a bejelentések, mint amire szükség van, és sokszorosai annak, mint amit valóban fel fognak használni
  •  A legtöbb ország csak a társadalom egyik zsebéből tud átcsoportosítani pénzt egy másikba, ezért komoly mozgástér nincs az ígéretek teljesítésére, maradnak csak erőt sugárzó, megnyugtatásul szánt szólamoknak
  • Ugrásszerűen fel fog gyorsulni a digitalizáció is, igyekeznek majd a cégek kevésbé függeni a munkaerőtől
  • A politikai kockázat nagyobb, mint a gazdasági: a válság tanulsága nem az, hogy bármit meg tudunk oldani egymagunk
  • Nem tudja hova tenni a felhatalmazási törvény igénylését sem „egy olyan kormányzat részéről, amelyiknek minden, de minden jogszerű eszköze megvolt eddig is”, hogy tegyen, amit akar

 

A teljes interjút ide kattintva elolvashatja.