Iskolai őrséggel és leszállított büntethetőségi korhatárral küzdene a tanórai erőszak ellen a kormány

2020. május 28., 12:36

Szerző:

Rendvédelmi eszközökkel lépne fel az iskolai erőszak ellen a kormány.

Iskolai őrséget hoznak létre, amely része lesz a tantestületnek,

noha a pedagógusokra irányadó szabályozás nem lesz rájuk irányadó. Noha nem mindenhol, 140-150 szakiskolában és 300 rendes iskolákban vetik be őket, ahol azt a fegyelmi körülmények megkívánják – erről beszélt szokásos kormányinfó sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely jelezte, az őrség tagjai ugyan fegyvert nem tarthatnak maguknál, de minden más fegyelmező eszközt igen.

Igazítják a törvényi szabályozást is:

a pedagógusok ellen elkövetett bűncselekményt 12 éves kortól már szankcionálni fogja a Büntető Törvénykönyv.

Bizonyos bűncselekmények esetén már most is felelősségre vonhatók a 12 és 14 év közötti fiatalok (például emberölésért, rablásért vagy kifosztásért), ez a kör bővül most. Ellenük nem szabható ki szabadságvesztés, csak javítóintézeti nevelésre ítélhetik őket, annak időtartama is korlátozva van. 

Persze nem csak az iskolák ügye volt terítéken, de a koronavírus-járvány okozta helyzetre is kitért a miniszter. Gulyás Gergely azt mondta,

„Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszak nem következett el.”

Megítélése szerint ehhez az is hozzájárult, hogy nemzeti egység jött létre, noha szomorúan látta, ebben nem számíthatnak a baloldali pártokra.

Koronavírus – Kormányinfó Gulyás Gergely a kormányinfón
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Ezt követően arról beszélt,

a járványügyi készültségre vonatkozó jogszabály alapvető jogkorlátozásra nem ad lehetőséget.

Vagyis lényegében elhessegette azokat a felvetéseket, miszerint a felhatalmazási törvény maradna, csak más formában.

Példaként a gyülekezési jogot említette, amelyet biztosítani fognak. Ugyanakkor ezek a törvények teszik lehetővé, hogy az idősek számára fenntartsák a bevásárlási sávokat vagy a rendezvények megtartását.

Noha június 20-áig nem lehet gyülekezni, ez nem vonatkozik a trianoni 100 éves évforduló alkalmából tartott megemlékezésekre.

A rendkívüli jogrendet azért lehet megszüntetni, mert a védekezés sikeres volt – jelentette ki. Hozzátette, a kórházi irányítás rendszerében nem tervez változtatásokat a kormány. Egyúttal azt is bejelentette,

a kormány 2021. július 1-től kezdődő hatállyal betiltja az egyszer használatos műanyagok gyártását.

Erről Palkovics László egyeztet az érintett szereplőkkel, ha szükséges, a kormány segítséget is ad az átállásra.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.