Kormányinfó: kétmilliárdos támogatást kapnak a klubok koncertszervezésre, a pénzt egy irodalmi múzeum osztja szét

2020. augusztus 6., 11:37

Szerző:

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinón bejelentette, hogy a múlt héten indított 5,3 milliárd forintos zeneipari támogatáson felül a kormány a koncertszervezést is nagy összeggel, egy több mint 2 milliárdos kerettel támogatja.

Elsőként 80, kisebb vidéki klub kaphat a pénzből maximum 9 millió forintot, akik 10-10 eseményt rendezhetnek, tehát összesen 800 esemény valósulhat meg.

A kormányszóvivő hozzátette, 20 nagyobb klub és 11 határontúli hely is jogosult a támogatásra, előbbire 600, utóbbira 100 millió forint jut – mindennek a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz a felelőse. A fesztiválok számára pedig 700 millió forintot szánnak ebből a két milliárdos keretből, amelyért a Magyar Turisztikai Ügynökség fog felelni.

Az alap infrastruktúrát a már meghirdetett „garázskoncertekhez” (illetve most már raktárkoncertként emlegették ezeket) az Antenna Hungaria fogja biztosítani, de mindenki viheti a saját technikusait, szakembereit. Nézők azonban nem lehetnek jelen ezeken a felvételeken – tette hozzá a kormányszóvivő újságírói kérdésre.

Gulyás Gergely rövidebb bejelentései, amelyekről egyébként már korábban is lehetett közleményeket olvasni:

  • Spanyolország zöld kategóriából sárga kategóriába került, így aki innen érkezik, annak koronavírus-teszteken kell átesnie, vagy 14 napra házi karanténba vonulnia.
  • 1 millió eurónyi segítséget, illetve személyzeti segítséget is nyújtunk Libanonnak a bejrúti robbanás miatt. Magyar halott nincs.

Gulyás ezen kívül arról is beszélt, hogy augusztus 4-én este 11 órakor 90-100 fő próbált betörni a röszkei határzárnál, a rendőrök ezt meg tudták akadályozni, de egy líbiai állampolgár így is belépett Magyarország területére. 

A Lánchíd-ügyben a miniszter azt nyilatkozta, Karácsony elvesztette a higgadtságát, és szeretné, ha bocsánatot kérne, amiért azt mondta, hogy a kormány a pályázattal bizonyos köröknek kíván segíteni.

A BCG oltóanyag koronavírusra gyakorolt pozitív hatásairól is kérdezték Gulyást, amelyre azt válaszolta, annyi szakvélemény jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy „hitvita” kérdése ez.

Hozzátette, azért is nehéz felfedezni kapcsolatot a kettő között, mert 1954-től volt Magyarországon ez a védőoltás, így a legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály nem is kapta meg annak idején.

Az Operettszínházzal kapcsolatos Emmi-vizsgálatról (amelyben nem tudtak megállapítani zaklatást) a miniszter azt nyilatkozta, ha valakit megidéznek és mégsem tudják meghallgatni, mert nem megy el, akkor úgy kell lezárni a vizsgálatot. Hozzátette, természetesen azt szeretnék, hogy a zaklatási és bántalmazási ügyekben gyorsabban szülessenek itéletek.