Kormányinfó: Jól tette Soros György, hogy annak idején támogatta a Fideszt

2020. február 27., 14:26

Szerző:

A csütörtöki Kormányinfón javarészt a koronavírusról volt szó, de természetesen a többi téma mellett sem mehetünk el.

462 millió soron kívül a MOB-nak

Bár ma még azt nem tudni, lesz-e hatása a koronavírusnak a tokiói nyári olimpiára, a felkészülésre a kormány igen nagyvonalú támogatást ad, az eddigi forrásokon túlmenően ugyanis adnak még további 462 millió forintot a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A kormány meghallgatta Kulcsár Krisztiánt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, a kormány abból indul ki, hogy megtartják az olimpiát és a magyar delegáció 13 aranyérmet találna reálisnak.

 

30 milliárd börtönökre

A Belügyminisztérium rendelkezésére 30 milliárd forintot bocsát a kormány, ebből börtönöket építhetnek, hogy csökkentsék a zsúfoltságot. Egyébként ezt a problémát részben mobilbörtönökkel lehet megvalósítani, ami külföldön már működik. Hazánkban jelenleg 115 százalékos a telítettség. Gulyás leszögezte, ha a zsúfoltság miatt kártérítést kell fizetni, azt az áldozatok kapják, ami szerepel az Igazságügyi Minisztérium előterjesztésében is.

 

Soros György jót is tett

Gulyás Gergely szerint senki nem vitatja – a kormány sem –, hogy a kommunizmus lebontásában volt szerepe Soros Györgynek és jót is tett az országgal, ezt a Magyar Hang kérdésére válaszolta. Ezzel a miniszter megismételte azt, amit Orbán Viktor mondott év elején. A miniszter kifejtette, pozitívumnak tartja, hogy a nyolcvanas években sok értelmiségi utazhatott külföldre Soros alapítványának segítségével, sőt nem hallgatta el, hogy 1988-ban Csurka István és Soros György a Fidesz első támogatói között voltak.

 

Felejtse el a 13. havi nyugdíjat

Lengyelország és Szlovákia nemrég vezette be a 13. havi nyugdíjat, de Magyarország költségvetése erre nem ad ma lehetőséget, mondta kérdésre válaszolva Gulyás.

 

Lesz repülőtéri vasút

Továbbra is első helyen áll a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre építendő vasútvonal a következő hétéves uniós költségvetésből finanszírozni kívánt magyar projektek között.

 

Nincs pénz a Biodómra

Gulyás szerint nincsenek se az idei, se a 2021-es költségvetésben 15-20 milliárdos szabad források a Biodóm befejezéséhez. A kormány eddig mindent állt, amit kért a Fővárosi Állatkert, de a miniszter szerint most a fővároson a sor.

 

Júniusban lesz légkondi a 3-as metrón?

A kormány azt várja, hogy júniusban lesz légkondicionálás a 3-as metró szerelvényein. Gulyás erre Karácsony Gergely egy Facebook-posztjából következtetett, amiben a főpolgármester arról írt, hogy a klíma beszerelése nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll – igaz, a poszt azzal indul, hogy akik részt vettek a bűncselekmény gyanúját is felvető orosz metrókocsi-beszerzésben, „miattuk, kizárólag miattuk van döglesztő meleg nyáron a 3-as metrón”. Gulyás szerint, ha Budapest meg tudja oldani, a kormány szívből támogatja, hogy a szerelvényeket biztosító orosz cég kötbéréből finanszírozzák a klímák beszerelését.