Gulyás: A nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíj első részét, a háziorvosok emelést kapnak

2021. január 21., 12:17

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormány e heti döntéseit. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő héten vizsgálja meg a kormány, fenn kell-e tartani továbbra is a szigorításokat. Gulyás szerint azonban ahhoz, hogy enyhíteni lehessen, a tömeges oltás megkezdése, vagy a mostaninál jóval kedvezőbb járványügyi adatok kellenének.

Az Egyesült Királyságban, Izraelben, az Egyesült Államokban már tömegesen oltanak, de Magyarország kevesebb vakcinához jutott az EU-tól, ezért fordultunk az Unión kívüli gyártókhoz – mondta Gulyás. Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, jegyezte meg. Az AstraZeneca engedélyezése nem történt meg, a magyar hatóság már megtette, a britek már oltanak vele. Az uniós beszerzésben lekötött vakcinával 8,8 millió embert lehetne beoltani – fogalmazott a miniszter.

Gulyás a vakcinák engedélyeztetésével kapcsolatban kiemelte, hogy nem gyakorolnak nyomást a hatóságokra. A szakmai protokollok mellett viszont fel kell gyorsítani a az engedélyezés folyamatát, hogy az oltásokkal minél több életet lehessen megmenteni.

Gulyás elmondta, hogy a háziorvosoknál nem lehet vakcinára jelentkezni, csak online és levélben lehet regisztrálni a központi nyilvántartásba.

Védettséget igazoló okirat lesz idehaza is, erről mindenki kap majd egy plasztik kártyát. Azok kaphatják meg ezt, akik vagy átestek a víruson, vagy beoltották őket.

A nyugdíjasok február első napjaiban megkapják a 13. havi nyugdíj első részét.

Béremelést kapnak a háziorvosok is. Attól függően, milyen formáját választja a praxis-közösségnek. Három lehetőség van: aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja, aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80 százalékát kapja meg, aki pedig nem vállal praxisközösséget, az a 30 százalékát. Ez mintegy 100 milliárd forintos költséget jelent majd a költségvetésnek - mondta a miniszter. A fogorvosok is ennek megfelelő béremelést fognak kapni.

Gulyás Gergely szerint az emberek szabálykövetőek, így vélhetően az orvosok is, tehát döntő többségük be fogja tartani, hogy tilos hálapénzt elfogadnia.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.