Irgalmatlan papírmunkát aggat a Pesti úti idősotthon nyakába a Budapesti Kormányhivatal

2020. április 23., 10:16

Szerző:

Minden erejével a Pesti úti idősotthonban uralkodó tarthatatlan helyzet bizonyításán dolgozik a kormány. A budapesti kormányhivatal, mint most közölték, az elmúlt két nap alatt háromszor szúrópróbaszerű ellenőrzést tartottak az intézményben és 

egyik alkalommal sem találtak orvost az otthonban.

Koronavírus - Megkezdődött a Pesti úti idősotthon lakóinak
Fotó: Kovács Tamás

Kifejezetten azért mentek, hogy ellenőrizzék, van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben, hiszen most is több tucat fertőzött idős lakó van ott. A kormányhivatal – mint működést engedélyező szerv – rendkívüli ellenőrzést rendelt el és végzés keretében felszólította a fenntartó fővárosi önkormányzatot és az idősotthon vezetését további „tisztázó dokumentumok” benyújtására.

„Elrendeltük az intézmény által orvosokkal kötött korábbi és mostani szerződések, az orvosok intézményben való tartózkodását igazoló jelenléti ívek, az intézmény járványügyi eljárásrendjének, a dolgozók járványügyi oktatását igazoló dokumentumok, jegyzőkönyvek, az országosan előírt látogatási, kijárási és felvételi tilalom alkalmazását igazoló iratok benyújtását.” – írták.

Itt még nincs vége a követeléseknek, mert

várják még az intézmény jelentését arról, mikor voltak pontosan az első megbetegedések annak ellenére, hogy Müller Cecília szerint sem lehet már visszafejteni ezt.

A hivatal kíváncsi arra, végeztek-e orvosi vizsgálatot a tüneteket mutató betegeken, előfordult-e, hogy az országos eljárásrenddel szemben nem értesítették haladéktalanul a járványügyet és a hivatalos mintavételezést végző mentőszolgálatot arról, hogy tünetes lakójuk van. Kérdés az is, hogy az első tüneteket mutató lakók észlelésekor milyen intézkedéseket tettek, az előírásoknak megfelelően azonnal elkülönítették-e a betegeket, sorolták.

Járványügyi szakemberek a Pesti úti idősek otthonában

A Főpolgármesteri Hivatal korábban az orvosok jelenlétéről azt mondta, az intézményben korábban mindvégig volt főállású orvos. Akkor azt mondták, 

  • a Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal,
  • az otthon főállású orvosának kötelessége volt az is, hogy az otthonban gondozottak egészségi állapotát folyamatosan felügyelje,
  • nem kötelezték titoktartásra a korábbi főállású orvost,
  • leszögezték, hogy természetesen nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény személyes orvosi jelenlét nélkül a járvány idején, álláspontjuk szerint ezen "nincs mit tisztázni".

Karácsony szerint ebből az ügyből komoly problémák lehetnek, a szociális dolgozókat veszélynek tehetik ki.

Müller Cecília a szerdai operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, már fertőtlenítették az intézményt, és több szűrést is végeztek: 284 fertőzöttről tudnak, 28-an elhunytak.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.