Kormánybiztos felügyeli, hogyan szór el az Orbán-kormány még 36 milliárdot a budai Várra

2019. február 18. 20:49 - szerző: 168 Óra/MTI

Áprilistól Fodor Gergely kormánybiztosként felel a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A kormánybiztos a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatban figyelemmel kíséri és felügyeli a kormány döntéseinek végrehajtását és a beruházások megvalósítását, emellett részt vesz a beruházás szereplői által szervezett egyeztetéseken, továbbá betekinthet a keletkezett iratokba, pénzügyi és műszaki dokumentációkba. Feladata, hogy előkészítse a további megvalósításhoz szükséges döntéseket, stratégiai dokumentumokat, beruházási programokat, a beruházások időbeli ütemtervét és a szükséges kormány-előterjesztéseket, szervezze a kapcsolódó közigazgatási egyeztetést, javaslatot tegyen az esetleges kapcsolódó jogalkotási feladatokra vonatkozóan.

Fotó: YouTube

A határozat rögzíti azt is, hogy a kormánybiztos az előkészítésben, tervezésben, lebonyolításban és kivitelezésben együttműködik a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársasággal, a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, valamint munkáját ezen társaságok szakmailag segítik és támogatják. Fodor Gergely a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások tekintetében együttműködik az érintett polgármesterekkel, biztosítja a kormányzati beruházások összhangját, továbbá kapcsolatot tart és egyeztetéseket szervez az érintett intézmények képviselőinek részvételével és rendszeresen tájékoztatja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, valamint félévente írásbeli beszámolót készít - olvasható a határozatban. Fodor Gergely feladatait jelenleg a Miniszterelnökség miniszteri biztosaként látja el. Kormánybiztosi kinevezése 2019. április 1-től 2021. március 31-ig szól.

A Magyar Közlönyben még a múlt héten jelent meg az a kormányhatározat, amelynek a tanúsága szerint az Orbán-kormány a következő három évben nagyjából 36 milliárd forintból fejleszti tovább a budai Várat, hogy mielőbb visszaálljanak az 1945 előtti állapotok. Eymilliárdnál többe kerül 

  • a teljes Budai Palotanegyed fejlesztése (10,21 milliárd),
  • a Csikós udvar és a Nyugati kert fejlesztése (13,83 milliárd),
  • a Budavári Palota fejlesztései (4,04 milliárd),
  • a Budai Palotanegyed épületeinek újjáépítése (3,4 milliárd),
  • a Várkertek fejlesztése és a déli várszoknya helyreállítása (1,9 milliárd).

A több kisebb költséggel együtt összesen körülbelül 36 milliárd forinton túl a Várkapitányság 6,9 milliárd forintot kap.