Korlátozások miatt 40 főnél többet nem szállíthatnak az Airbusok, amelyeket nem Orbánnak vettek, de a kormányfő használ

2018. szeptember 21., 09:26

Szerző:

Megírtuk, hogy miközben Orbán Viktor rendszeresen a Honvédség Airbus A-319-esével utazik külföldre, magyar katonai kontingens szokásos iraki váltását augusztus végén mégis egy ukrán bérrepülő segítségével kellett megoldani. 

Pedig a beszerzéskor nem győzték hangsúlyozni, hogy az Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás. Benkő Tibor most azzal magyarázta a magyar katonák bérreptetését, hogy a gépek  a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat.

Majd a Honvédelmi Minisztérium a Népszava kérdésére még hozzátette a magyarázkodáshoz:

a katonai légügyi hatóság korlátozásokat vezetett be, ennek értelmében egyelőre 40 főnél többet nem szállíthatnak az Airbusok.

A Népszavának nyilatkozó szakértők nem igazán értették a minisztérium létszámstoppos magyarázkodását. Az egyikük szerint ahhoz, hogy valaki ilyen nagy gépeket vezethessen, úgynevezett Airline Transport Pilot Licence (ATPL) nevű bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, ha viszont megvan ez a képesítése, akkor mindegy, hogy hány ember van a gép fedélzetén.

Nem mindegy azonban, csak éppen titkos és titkolt, hogy hányan utaznak a fedélzeten, amikor – a leggyakrabban – a miniszterelnök utazgat a katoniai célra – és nem kormánygépnek – vásárolt utasszállítón. Pedig, mint tudjuk: mivel katonai beszerzésről van szó, így teljes titokban bonyolíthatták le a beszerzést, és azt nem tudni azt sem, kitől és mennyiért vették a repülőket. Ráadásul az utazások költségeit sem kötelesek kiadni.

Beszámoltunk arról is: Orbán Viktor és kísérete már Izraelben, Montenegróban, Ausztriában és Kirgizisztánban is járt az egyik Airbusszal. Legutóbb pedig Áder János köztársasági elnök próbált velesikertelenül Romániába utazni, de egy kisebb baleset ezt megakadályozta. Azt pedig továbbra is titkolják, hogy mennyibe került a három repülőgép megvásárlása.