Komoly gondok vannak a Paksra szánt orosz reaktorral

2017. március 3. 15:30

A beindítás után két héttel hivatalos indoklás nélkül leállt, és azóta sem üzemel a novovoronyezsi Roszatom-atomerőmű 6-os számú reaktorblokkja, amelyet a tervezett paksi bővítés referenciaerőművének szántak – írja a Népszava orosz sajtóhírek alapján.

A Népszava szerint egyre valószínűbb, hogy a magyar kormány a 2014-es Putyin-Orbán paktum nyomán olyan kísérleti reaktort hozna Magyarországra, amelynek nem csak a biztonsági színvonala, hanem a működőképessége is kétséges.

A Roszatom leányvállalatának elnöke a két évvel ezelőtt a minszki Atomexpón a paksi bővítési beruházás referenciájaként nevezte meg a „2015. év végén átadásra kerülő” Novovoronyezs 2,-t, a belorusz Osztrovec-, illetve a 2016-ra ígért Leningrád 2. atomerőművet. Azóta a külvilág kizárólag rossz hírek kapcsán értesült Paks 2. referenciaprojektjeiről – írja a Népszava.

Az eddig ismertté vált hibák:


  • A Leningrád 2. atomerőmű építése során egy orosz nukleáris mérnök kiszivárogtatásai révén sorozatos biztonsági és műszaki hiányosságokat tett közzé a Green World orosz környezetvédelmi szervezet (többek között a technológiai előírások megszegéséről, az előírtnál rosszabb minőségű anyagok és technológiák használatáról).

  • 2016 őszén derült ki, hogy a fehéroroszországi Osztrovec atomerőmű építése során leejtették a létesítmény legfontosabb berendezését, a reaktortartályt. Az akkori hírek arról szóltak, hogy – miután a megrendelő belorusz állam nem tartott igényt a megrongálódott fődarabra - a Roszatom szeretné egy másik atomerőműbe beépíteni.

  • Az első harmadik generációsnak hívott orosz erőmű Novovoronyezsben lépett működésbe, de 15 napnyi üzem után leállt, mert – az első híradások szerint - rövidzárlat következtében meghibásodott a generátor. Újraindítani az elmúlt három hónapban nem sikerült - ennek okairól nem közöltek semmiféle információt.

  • Az orosz sajtó szerint a Leningrád 2. atomerőműnél is elromlott a generátor, ami arra utal, hogy típushibáról van szó.

  • Az ugyanahhoz a reaktorcsaládhoz (VVR-1200) tartozó, Finnországnak szánt blokkal is gondok vannak. Olli Rehn korábbi uniós biztos, Finnország jelenlegi gazdasági minisztere a Fennovoima projekttel kapcsolatban egyenesen azt nyilatkozta, hogy ha a Roszatom nem változtat sürgősen a tervezés és a megvalósítás színvonalán, akkor az egész beruházás kútba eshet. A Roszatom nem juttatta el az előírt határidőre az erőmű tervezési dokumentumait a finn nukleáris hivatalhoz, emiatt a kormányzati bizalom megrendült a beruházóban.