Kommunista szombatok? Az orvosok is tiltakoznak a 400 órás túlóra ellen

2018. november 27., 09:22

Szerző:

A Magyar Orvosok Szakszervezete tiltakozik a fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf által benyújtott, a Munka Törvénykönyvét érintő törvényjavaslat elfogadása ellen – írja közösségi oldalán a szakszervezet.

A tervezet szerint a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét azoknál a cégeknél, ahol van kollektív szerződés. A javaslat azzal is módosítaná a munka törvénykönyvét, hogy a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a munkaidőkeret elszámolását. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó rabszolgatörvénynek nevezte a módosítást.

A szervezet megjegyzi, hogy a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény európai színvonalú, egy demokratikus állam jogrendjébe szervesen beleillő, a munkavállalói, szakszervezeti jogokat széles körben tartalmazó törvény volt, amelyeket már az előző kormányok is folyamatosan lerontottak. Úgy látják, hogy a demokratikus vívmányok teljes lerombolásra a 2012. évi I. törvény, mint új Munka Törvénykönyvének az elfogadásával került sor azzal, hogy az elsősorban és legfőképpen a munkáltatói oldal szempontjait vette figyelembe, a munkavállalói és a szakszervezeti jogosítványokat pedig teljesen kiüresítették.

– 2012 óta folyamatosan születtek a munkavállalókra nézve hátrányos Mt.-módosítások, amelyek hatására jelentős keresetveszteséget és foglalkoztatási bizonytalanságot könyvelhettek el a munkavállalók és a képviseletük ellátására szerveződött szakszervezetek jogosítványainak megtépázásával, csaknem ellehetetlenítették, de mindenképpen szűk keretek közé szorították a valódi érdekvédelmet, érdekképviseletet

– írják.

Véleményük szerint ebbe a sorba illeszkedik be a Kósa-Szatmáry törvényjavaslat, amely mintegy megkoronázza a munkavállaló ellenes Mt.-szabályokat. Hozzáteszik, hogy a magyar munkavállalók, mint európai polgárok, megérdemlik, hogy az EU átlagbérét kapják azonos munkakörökben, mint az EU országokban, és az öt napos munkahetet ne növeljék gyakorlatilag heti 6 napra a kommunista szombatok mintájára.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.