Egy év alatt harminc autó csapódott az árokba a komáromi halálkanyarban, de a közútkezelő még csak az aszfaltozás előkészítésénél tart

2019. augusztus 6., 10:51

Szerző:

Komárom-Esztergom megyében, Szomor és Bajna települések között sorozatosan balesetek történnek az 1105-ös út egy bizonyos szakaszán. Az elmúlt egy évben vagy harmincszor csúszott az árokba autó a juhhodály melletti kanyarban, múlt hét pénteken három kocsi is árokba csapódott itt, tavaly tavasszal pedig ketten meghaltak egy súlyos balesetben – írja az Index.

Maga a kanyar szöge is rossz, a dőlése is, de a legrosszabb, hogy

fehér aszfalt van rajta, ami csúszósabb a simánál, főleg, ha nedves

Ősszel a Dorogi Rendőrkapitányság figyelemfelhívó táblákat rakott ki a kanyarba, de a rendőrség már akkor is azt nyilatkozta, tényleges megoldást csak az újraaszfaltozás jelenthet.

Ezt támogatja Ábrahám Zoltán független helyi képviselő is, aki tavaly aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a halálos baleset után biztonságosabbá tegyék azt a kanyart. Pár nap alatt körülbelül ezeregyszáz lakos írta alá. Ezt aztán a képviselő továbbküldte Völner Pálnak, a Fidesz megyei szervezeti elnökének és az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának, valamint a Magyar Közút Nonprofit Kft.-nek. Az év elején még arról volt szó, hogy a petíció sikeresnek bizonyult, az utat felújítják, mert szerepelt a 2019-re tervezett beruházások között. A helyiek úgy tudták, idén tavasszal a fehér burkolatos út négy kilométeres szakasza új aszfaltot kap.

De azóta sem történt semmi.

Ábrahám Zoltán egy hónapja egy eseményen találkozott Völner Pállal, aki állítása szerint azt mondta neki, a pénzt megszerezte a felújításra, innentől kezdve ez már nem az ő dolga, hanem a Magyar Közúté. 

A Magyar Közút azt írta a lap érdeklődésére, hogy  a Magyar Falu Program második részében nemcsak az érintett kanyart újítják meg, hanem az út legalább négy kilométeres szakaszát. Ehhez nemrég készültek el a kivitelezési tervek,

„a projekt előkészítése tervezetten halad”.

Arra azonban nem válaszoltak, hogy pontosan mikor várható a felújítás.

Völner Páltól egyelőre nem kapott választ az Index.