Kómában fekvő magyar nő képével illusztrálta az Origo a hírt a franciaországi erőszaktevő migránsról

2018. április 24. 16:42 - szerző: 168 Óra

A kómában fekvő lányát 2014 márciusa, vagyis több mint négy éve otthon, egyedül gondozó Éva telefonja egy március végi estén izzani kezdett. Ismerősei, illetve a Kómás beteg a családban Facebook-csoport soport tagjai keresték, mind ugyanazzal a hírrel, vagyis hogy az Origo ktett egy cikket egy Franciaországban nemi erőszakot elkövető migránsról, és ehhez a cikkhez az ő lányának, Katinak a képét használták fel illusztrációnak – írja a 444.

Mire Éva rá tudott nézni a Origóra, a cikkből már hiányzott a lánya képe, de néhány képernyőfelvétel őrzi, hogy eredetileg mivel illusztrálták.

Íme: 

Fotó: Origo/Facebook

Éva megpróbálta felvenni a kapcsolatot a szerkesztőséggel, de telefonon és messengeren sem sikerült elérnie őket.

Azóta sem.

A lányát igen nehéz, szinte lehetetlen anyagi körülmények között, otthon ápoló nőt érthető módon igencsak felzaklatta, hogy a beteg lánya arcképét egy gyűlöletkampányhoz használták. Ráadásul anonim, bármiféle forrás vagy link nélküli, a főszereplők kilétére monogrammal sem utaló, bármiféle konkrétum nélküli, abszolúte ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen hangulatkeltésről van szó.

Pedig Évának nem mindig volt ilyen kellemetlen a kapcsolata az Origóval. A lap 2016. március 21-én nagyriportot közölt a lányát egy barcsi lakótelepi házban egyedül ápoló asszony kálváriájáról.

A cikkhez jó pár fotót készítettek Katalinról, a nyitott szemmel, éber kómában fekvő kétgyermekes anyáról.

A migránsos cikhez azonban nem ezek egyikét használták, hanem egy olyan portrét, amellyel az interneten futhattak össze. Éva - aki saját maga készítette a felvételt - ugyanis évek óta

ezt használja a Kómás beteg a családban csoport profilképének, és egyedi posztokhoz is felhasználta már.