Költségvetési csalással gyanúsították meg az izsáki polgármestert

2017. július 13. 20:10 - szerző: Rajnai Attila

Csütörtökön megtörtént a büntetőjogi felelősségre vonása is Mondok Józsefnek, aki a falusi turizmus fejlesztésére létrehozott pályázati keret 35 millió forintos támogatásával pazar vadászpanziót épített magának Izsákon. Őt és a fiát költségvetési csalás bűntettével gyanúsította meg a NAV.

Fotó: Generál-Centrál Kft.

Mivel nyílt titok volt Izsákon, hogy a polgármester a saját céljaira használja a vadászpanziót, a Miniszterelnökség vizsgálatot rendelt el, amelyet a Magyar Államkincstár folytatott le. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre vette igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésére, egyidejűleg a 35 milliós kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t. A döntést a cég jogi képviselője megfellebbezte, amelyet a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága helyben hagyott, így az jogerős. Információnk szerint a pénzt a napokban visszafizette a cég.

Fotó: MTI / Komka Péter

Időközben a polgármesternek – aki emellett a hazai fogathajtószakág elnöke – büntetőjogi felelőssége is megalapozódott, és csütörtök délelőtt Kecskeméten, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságán az izsáki polgármestert, valamint fiát, Mondok Miksát, a vadászpanziót építtettő Mondok Kft. ügyvezetőjét költségvetési csalás bűntettével gyanúsították meg. A két férfi szabadlábon védekezik.

A családnak van még egy hasonló konstrukcióban épített vadászpanziója a Somogy megyei Karádon. Ezt az ifjabb Mondok József által vezetett Agro-Wild Kft. építette, mintegy ötvenmilliós pályázati segítséggel. Ebben az ügyben még nem fejeződött be a vizsgálat.

A polgármester az ügyben nem nyilatkozik, több alkalommal is kijelentette: lejárató kampány zajlik ellene, de hogy kik és miért tennének ilyet – hiszen sem ellenzéke, sem ellenjelöltje nincsen Izsákon –, arról nem beszélt.

Mint azt lapunkban már (Viharfelhők Izsák felett, 168 Óra, február 17.) megírtuk: Mondok József – aki úgy húsz éve vezeti Izsákot – 2015. augusztus 11-én lemondott a főállású polgármesterségről, és azt társadalmi formában látja el, hogy az összeférhetetlenség miatt megtarthassa a helyi benzinkútjára kapott, húsz évre szóló trafikjogát.

http://168ora.hu/viharfelhok-izsak-felett-tapboltosbol-polgarmester-mondok-jozsef-viselt-dolgai/