Kőkeményen szembesítette a tényekkel a szövetség fideszes elnökét Sávolt Attila

2018. szeptember 29., 08:33

Szerző:

Meglehetősen fagyos a viszony a teniszszövetség és a két legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea között. Fucsovics a nem is lépett pályára a csehek elleni Davis-kupa mérkőzésen, ahol ki is kapott a csapat. A szövetség önös érdekek erőltetésével, túlzott anyagi követelésekkel, valamint lényegében hálátlansággal vádolta a két teniszezőt, valamint Sávolt Attilát, aki egykori top 100-as teniszező, jelenleg Fucsovics edzője, amúgy az egyetlen nemzetközi szinten jegyzett magyar edző.

Sávolt azonban nem hagyta magát és mivel a Magyar Tenisz Szövetség szeptember 26-i rendkívüli közgyűlésén nem kapott szót, a Facebook-oldalán közzétett nyílt levélben olvasott be Szűcs Lajos elnöknek, aki nem mellesleg fideszes országgyűlési képviselő.

Sávolt Attila
Fotó: Facebook/Fucsovics Marci

A rendkívüli közgyűlést amúgy azért hívták össze, mert Fucsovicsék reakciója után a helyzet még jobban elmérgesedett a szövetségben, több vezető lemondott. Sokan abban reménykedtek, hogy születik valami megoldás, ehelyett azonban Szűcs pozíciója erősödött, még egy olyan alapszabály-kiegészítést is elfogadtatott, amely lényegében megtiltja a tagoknak, hogy problémáikkal a nyilvánossághoz vagy az igazságszolgáltatáshoz forduljanak.

Erre utalva kezdi úgy nyílt levelét Sávolt Attila, hogy nem tagja egy tagszervezetnek sem, de „nem is az „ellenzék” tagja, ahogyan Elnök úr minősített többször, több helyen az elmúlt időben. Tisztelt Elnök úr! Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László, Babos Csaba és jómagam nem az ellenzék vagyunk. Ez itt nem a parlament, és mi nem vagyunk a magyar tenisz ellenzéke, az ellensége pedig végképp nem. Ezt határozottan visszautasítom mindannyiunk nevében, ahogyan azt a kijelentést is, amelyet az egyik tagszervezet képviselője fogalmazott meg hangosan az ülésen, szintén már korábban Önök által sugallva, miszerint néhányunkat önös érdekek hajtanak."

Sávolt felteszi a kérdést, vajon a jelenlegi és egykori játékosokat hajtja az önös érdek, akik kizárólag a teniszpályán teljesítettek és bizonyítottak, vagy inkább a szövetség vezetőit. „Például az Elnök urat, aki jelenleg is két szövetséget vezet elnökként, a horgász-, illetve a tenisz szövetséget. Esetleg a Főtitkár urat, aki főállású főtitkárként ATP-versenyigazgató, WTA-versenyigazgató, ITF- versenyigazgató, Tennis Europe alelnök és ITF Davis-kupa bizottsági tag is egyben, arról már nem is beszélve, hogy menedzser is szeretett volna lenni…"

Richter Attila főtitkárról – vélhetően az anyagiasság kérdésköréhez kapcsolódva – még megjegyzi, hogy Fucsovics Márton menedzsereként a saját, egyébként végrehajtás alatt levő cégével kötött szponzori megállapodásokat a szövetség szponzoraival.

Sávolt az elnökség összeállítását is kritizálja. Mint írja, dr. Szűcs Lajos elnök, dr. Bohács Zsolt alelnök, dr. Homonnay Géza, dr. Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János, Viszló Csaba elnökségi tagok, Richter Attila főtitkár és Juhász Gábor sportigazgató közül senki, soha életében nem ütött a teniszlabdába, még félprofi szinten sem.

Hozzáteszi: „A hozzáértő szíves figyelmébe ajánlanám Elnök úrnak a Magyar Úszó Szövetség Elnökségének névsorát a teljesség igénye nélkül. Elnök: Wladár Sándor (olimpiai bajnok.) Elnökségi tagok: Bodrogi Viktor (olimpikon, magyar bajnok úszó), Gyurta Dániel (olimpiai bajnok úszó), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok úszó), dr. Verrasztó Zoltán (világ és Európa- bajnok úszó.) Valamint elnöki tanácsadó: Darnyi Tamás (4-szeres olimpiai bajnok.)”

Sávolt Attila Fucsovics Mártonnal
Fotó: Facebook/Fucsovics Marci

Az elnökséggel azért a szakmai múlton kívül más problémák is vannak. Sávolt emlékeztet rá, hogy amikor egy megbeszélésen felvetette, az utóbbi időkben felmerült súlyos kétségek miatt jó lenne egy független vizsgálat a szövetségnél, Szűcs közölte: már folyamatban van egy ilyen, a PwC, a PricewaterhouseCoopers végzi. Erre a rendkívüli közgyűlésen elnökségi tagnak választják dr. Bársony Farkast, aki véletlenül épp a PwC-ben cégtárs.

„Nem tudom, melyik a rosszabb, ha valóban van könyvvizsgálói vizsgálat folyamatban, amit a PwC folytat és annak cégtársa elnökségi tag, tehát innentől kezdve független vizsgálatról aligha beszélhetnénk, összeférhetetlenségről annál inkább, vagy pedig, ha Ön nem mondott igazat az államtitkárságon és nincs is ilyen vizsgálat egyáltalán folyamatban ezzel a céggel?" – írja Sávolt.

A nyílt levélben a szakmai kérdésekkel is foglalkozik. Felteszi a kérdést: Szűcs tudja-e, hogy

„a Nemzeti edzőközpontban a Főtitkár úr irodája nagyobb, mint a kondi terem?

Hogy a kondi teremben még ma sincs egy normális futópad? Hogy nincs szabadtéri kemény pálya, pedig ma a profi versenyek 70%-át szabadtéren, kemény pályán rendezik?" Megjegyzi, hogy Fucsovics a US Openre –ahol nem mellesleg a torna legszorosabb meccsét játszotta a világ egyik legjobbja, Novak Djokovic ellen – nem tudott itthon készülni, mert egész Magyarországon nincs szabadtéri kemény pálya. 

Amúgy a szövetség költségvetése az elmúlt nyolc évben a sokszorosára nőtt, elsősorban az egyre bőkezűbb állami támogatásnak köszönhetően. Míg 2010-ben évente 138 millió forintból gazdálkodhatott a szövetség, idén pedig a tervek szerint 4,2 milliárd lesz a bevétel. (Tavaly 3,7 milliárd volt.) Ebből az állami támogatás tavaly 2,7, idén 3,3  milliárd forint.

„Nos, ezek után csak remélni tudom, hogy Elnök úr a hatalom, az arrogancia és a gőg mögött esténként esetleg elgondolkodik ezeken a dolgokon legalább egy picit."

– zárja a nyílt levelét Sávolt Attila

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.