Nem a kő-papír-ollózás miatt indult fegyelmi a motoros rendőrök ellen

2019. szeptember 27., 12:45

Szerző:

Augusztus végén felkerült a YouTube-ra egy felvétel, amelyen két magyar motoros rendőr látható, ahogyan egymás mellett haladva kő-papír-ollót játszanak az M7-es autópályán. A videó kapcsán a HVG nem sokkal később megkereste a rendőrséget, és arról érdeklődött, hogy szabályos-e így közlekedni.

A lap által közölt válasz az volt, hogy „a felvétel alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó két motoros rendőr megszegte a közúti közlekedés szabályait, ezért velük szemben fegyelmi eljárás indul.”

Ezen rengetegen felháborodtak, pedig valójában nem arról van szó, hogy a két rendőrt a kő-papír-ollózásért vonták fegyelmi eljárás alá. Az onroad.hu megkérdezte a BRFK-t, hogy pontosan milyen szabály ellen vétettek a motoros rendőrök.

„A felvétel alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó két motoros rendőr megszegte a közúti közlekedés szabályait, a KRESZ 36§. (6) bekezdés b.) pontját” - érkezett a hivatalos válasz. Mint azt a portál írja, a 36. paragrafus a párhuzamos közlekedést taglalja, a nevezett pont pedig azt, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten két járműnek - az egy nyomon haladó jármű melletti elhaladást kivéve – ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett haladni tilos.

Ez azt jelenti, hogy nem a kő-papír-olló miatt indítottak fegyelmi eljárást, hanem azért, mert közben egymás mellett haladtak,

ezt Borbély Zoltán közlekedési szakjogász is megerősítette a 168 Óra kérdésére.

A fegyelmi eljárás egyébként már lezárult, a két rendőr végül figyelmeztetésben részesült - válaszolta a BRFK csütörtökön a 24.hu megkeresésére.