Ezért hallgattatja el az NMHH a Klubrádiót

A hírközlési hatóság megmagyarázza, miért nem sugározhat tovább a Klubrádió.

2020. szeptember 20., 11:05

Szerző:

Az NMHH honlapján az alábbi közleményt adta ki:

 

‘Az elmúlt napokban több médium is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa törvényi kizáró ok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát. A beszámolók esetenként pontatlan információkat tartalmaztak, ezért az NMHH fontosnak tartja a következők tisztázását. 

A médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt "ismételt" jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást. Ez a törvény értelmében "ismételt" jogsértésnek minősül. Az ismételtség megállapítása független attól, hogy a jogsértés miatt milyen szankciót - enyhébb vagy nagyobb mértékű bírságot - szabott ki a Médiatanács. Ez a szabály egyébként 1996-tól, a rádiózásról és televíziózásról megalkotott törvény óta ugyanilyen tartalommal van hatályban.  A törvény tehát nem ad mérlegelési lehetőséget a Médiatanács részére, ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása.

A Médiatanács nem "vette el" a frekvenciát a Klubrádiótól, mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona, azt - mivel korlátos erőforrásról van szó - pályázat útján lehet elnyerni, törvényben meghatározott időtartamra.

A magyar Médiatörvény előírásai alapján egy pályázattal hét évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint tíz évig) lehet használni egy frekvenciát. Amennyiben a médiaszolgáltató a törvényeket, előírásokat betartva működik ez alatt a hét év alatt, akkor élhet azzal a kedvezménnyel, hogy ne kelljen újra pályáznia, hanem további öt évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint hét évig) szóljon az addig is használt frekvencián.

Ismételt vagy súlyos jogsértés esetén ez a "kedvezmény" nem alkalmazható, de a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton. A Budapest 92,9 MHz frekvencia folyamatos működtetésének biztosítása érdekében a Médiatanács megkezdte a frekvencia hasznosítására irányuló pályázati eljárás előkészítését. Az ismételt törvénysértés ellenére a pályáztatási folyamat során a jogosultságon jelenleg működő Klubrádió szolgáltatójának lehetősége lesz arra, hogy benyújtsa pályázati ajánlatát. A Médiatanács szándéka szerint a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie. 

Ennek a célnak megfelelően az NMHH Hivatala honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. “