Az Orbán-kormány rájött, hogy mégis számít az emberek véleménye, miután 200 ezren kitöltötték a klímavédelmi konzultációt

2019. november 25., 18:43

Szerző:

Ma délig lehetett kitölteni az Orbán-kormány honlapján a társadalmi konzultációt a klímavédelemről. Bár a kabinet egy hetet adott erre, és a konzultációnak pedig a létezéséről is mélyen hallgatott, a csend miatt akkora felháborodás tört ki, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki, amely szerint mégis számít az emberek véleménye. A tárca erre azután jött rá, hogy a kérdőívet több mint 200 ezer ember töltötte ki. 

Eszerint számít az emberek véleménye az új Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról, az ITM pedig örül, hogy a kérdőívet ilyen sokan kitöltötték. „Mindenkinek a véleménye számít,  a beérkezett válaszokat a minisztérium kiértékeli, annak eredményeit nyilvánosságra fogjuk hozni. Ezt követően tárgyal majd a kérdésről a kormány. Magyarország kormánya – ahogyan eddig is – a magyar emberek véleményének figyelembevételével fogja meghozni döntését” – menekült előre az ITM, hozzáfűzve persze, ami tegnap még a fő üzenet volt, vagyis hogy az Orbán-kormány az egésszel csak a brüsszeli előírásoknak tett eleget. 

Így is, úgy is, az ITM közleménye elég ékesszólóan cáfolja, amit Hollik István kormányszóvivő mondott korábban, vagyis hogy ennek a kérdőívnek nem az a célja, hogy a kabinet megismerje az emberek átfogó véleményét. 

A klímavédelmi konzultáció kérdőívét november 18-25. között lehetett kitölteni. Miután kiderült, hogy az Orbán-kormány egy közleményt sem adott ki róla, a Párbeszéd jelezte, hogy saját konzultációt indít, a Demokratikus Koalíció pedig az Európai Bizottsághoz fordul  az ügyben.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.