Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Műtét közben vizes ruhával hűtötték a gyereket a pécsi klinikán, mert nem működött klíma

2019. július 12. 18:57 - szerző: Ágoston Zoltán

Évek óta gond van a műtők klimatizálásával a a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekklinikáján. Bár az egészségügyi intézmény munkatárasi ezt többször jelezték, addig fajult a helyzet, hogy

csak életmentő műtéteket hajtottak végre júniusban, és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket

– írja a Magyar Hang. A lapnak egy szülő elmesélte, hogy bár a gyermekét június elején kellett volna műteni, jelenlegi úgy tűnik, hogy csak július közepén fogják. Elmondása szerint keserűségükben az orvosok és az ápolók már a szülőket kérik, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mert az ő szavukra évek óta nem hallgat senki.

Fotó: 168 Óra archív

A Magyar Hang megkérdezte a PTE-től, hogy összesen hány műtőben van gond a klímával, hányban kell mobilklímát használni és egyáltalán, mi  vezetett a helyzet kialakulásához, jelezték-e a problémát a fenntartónak, de erre neem érkezett válasz. Az egészségügyi intézmény annyit közölt: „A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani.

Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át.

A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” – közölte az intézmény, megjegyezve: a PTE Klinikai Központ területén a klímák, folyadékhűtők karbantartását rendszeresen, az előírásoknak megfelelően, szakcégek bevonásával végzik.”