Nem bírják a kisebb vállalkozások a bérek államilag előírt emelését

2019. november 8. 11:10 - szerző: 168 Óra/MTI

A cégek jelentős részének, különösen az 50 fő alatti kis- és mikrovállalkozásoknak gondot okozott a legkisebb adható bér idei emelése, a kétéves megállapodás alapján pedig jövőre újabb 8 százalékkal nőnek a minimálbérek - olvasható a Népszava pénteki számában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) frissen publikált 2800 cég megkérdezésével készült felmérés alapján a minimáljövedelemhez szükséges források kitermelése miatt a cégek

  • 38 százaléka emelte az árait (ez hosszabb távon megjelenik az inflációban is),
  • 32 százalékuk elhalasztotta a tervezett létszámfelvételeket,
  • negyedük a beruházások elhalasztásával reagált az új helyzetre

A bérfeszültségek elkerülése végett a cégek 30 százaléka döntött úgy, hogy a minimum felett kereső munkavallók bérét is emeli. A cégek 12-15 százaléka élt a mozgóbérek, a cafeteria csökkentésével, és minden tizedik cégnél egyes munkavállalókat részmunkaidősként foglalkoztattak tovább. A cégek öt százalékánál elbocsátásokra is sor került.

Leginkább a kereskedelmi cégeknél maradtak el a tervezett létszámfejlesztések és a beruházások, míg az áremelésekkel leginkább az építőipari cégek tudtak élni, ami meg is jelent az ingatlanárakban.