Kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt

2020. április 1., 06:50

Szerző:

A Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból a dán Konzervatív Néppárt – erről a dán tömörülés elnöke és európai parlamenti delegációvezetője, Soren Pape Poulsen és Pernille Weiss EP-képviselő értesítette Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt a Népszava cikke szerint.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

A lapnak nyilatkozva Pernille Weiss elmondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.

Weiss szerint a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja.

"Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett. Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk"

– jelentette ki a dán politikus.

A Népszava emlékeztetett: EPP szabályai alapján öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a kizárást ahhoz, hogy a javaslat a döntéshozó fórum napirendjére kerüljön.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.