Kivágták az egyik legidősebb, 180 éves magyarországi erdőt a Bükki Nemzeti Parkban

Az állami erdőgazdaság pusztított egy hektáron, pedig Natura 2000-es területről van szó, és csak tűzifának jó az egész.

2019. május 6., 12:50

Szerző:

A Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő melletti védett, a Bükki Nemzeti Park területen álló 180 éves bükkerdőben végzett egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság – áll abban a közleményben, amelyet a WWF Magyarország juttatott el lapunkhoz hétfőn. Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű,  az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott területéről van szó, olyan ritka madárfajokkal, mint

a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb. A bükkerrdő emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj otthona is.

A kitermelt mintegy 600 köbméter fa – részben éppen a fák igen magas kora miatt – nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának jó.

Fotó: YouTube

A WWF Magyarország 2016-os jelentése szerint a 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt. Ez a teljes erdőterületnek kevesebb, mint fél ezreléke. Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, amelyek

újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Magyarország erdeinek mintegy húsz százaléka áll védettség alatt. Nem köztudomású, hogy nagy részüket állami erdőgazdaságok kezelik a nemzeti parki területeken is. A WWF Magyarország javasolja, hogy az erdészeti és a természetvédelmi ágazat működéséért egyszerre felelős Agrárminisztérium prioritásként támogassa a védett területek kezelési terveinek kidolgozását, és hozza tető alá nemzeti parki övezeti rendszer 1996 óta függőben lévő kialakítását. Ez biztosíthatná - többek között - a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is – hangzik a szervezet közleménye.

Az erdőtörvény 2017-es módosításának is van szerepe az irtásban, ugyanis több,

a természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő korlátozást is kivettek a jogszabályból.

Jelenleg a törvény alkotmánybírósági normakontroll előtt áll. A módosított jogszabályok megkönnyítették többek között a tájsebet jelentő tarvágásokat is. A WWF is felhívta a figyelmet arra több ízben, hogy 1996 óta várat magára, hogy a természetvédelmi területekre életbe léptessenek egy övezeti rendszert, hogy hol milyen munkálatok engedhetők meg.

A Tar-kő melletti fakivágás híre azért is zavarba ejtő, mert Nagy István agrárminiszter április elején még arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.