Kiutasítása végrehajtásáig őrizetben marad Ahmed H.

2019. január 22., 14:47

Szerző:

Hatvan nappal meghosszabbította a Nyírbátori Járásbíróság kedden a szír Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét, a Ciprusi Köztársaságba toloncolják majd ki.

Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője a járásbíróság ítéletéről szóló közleményben azt írta, a bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

Ahmed H. előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki és Magyarországra tíz évig nem térhet vissza - ismertette a sajtószóvivő.

A bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye - tette hozzá Sörös László.

A szír férfit a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett tíz évre kiutasította Magyarországról. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.