Kitört a botrány a Péterfy Kórházban, 84 orvos felmondta az önként vállalt túlóraszerződését

2019. május 3., 15:06

Szerző:

Cikket írt Kunetz Zsombor orvos a 444-en Röntgen címen futó blogjában, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bérfeszültség miatt 84 baleseti sebész mondta fel az önként vállalt túlóraszerződését a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban.

Fotó: Eifert János

A 84 orvos – derül ki a cikkből – azután döntött így, hogy kiderült, az aneszteziológusok többet keresnek, mint ők. Ennek az lehet az oka, hogy Magyarországon már évtizedek óta magasabb fizetéssel kompenzálják, hogy az aneszteziológusok csak ritkán vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban azonban sokan a baleseti sebészek közül sem fogadnak el hálapénzt.

Bár a baleseti sebészek levelet írtak a főigazgatóságnak, hogy a bérüket igazítsák az aneszteziológusokéhoz, a csődközelben lévő az egészségügyi intézmény vezetése elutasította a kérést. A baleseti sebészek erre válaszul felmondták az önként vállalt túlmunkát. Ez azt jelenti – írja Kunetz Zsombor –, hogy az ügyeletek tervezését és kiadását is megnehezíti.

Egy orvost heti 48 óra munkavégzésre lehet kötelezni, ezenfelül még 12 órát vállalhat önként. Ez utóbbit mondták most fel a baleseti sebészek.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.