Kitálal az elnök: botrány és pártszakadás a Fideszben!

A Somogy megyei hírportál úgy értesült, hogy bírósághoz fordult néhány nagyatádi Fidesz-tag azt kérve, hogy semmisítse meg a szervezetük feloszlatását kimondó határozatot.

2010. február 23., 08:15

Barbalics István, a feloszlatott szervezet elnöke megerősítette: tudomása van arról, hogy keresetet nyújtottak be emiatt Nagyatádon. Elsőként a

Sonline adta hírül, hogy a párt országos választmányának elnöksége feloszlatta a nagyatádi szervezetet. A döntés meglepetésként érte a városi tagságot, s indoklást a mai napig nem kaptak. A Fidesz regionális politikai igazgatója egy nyilatkozatában azt állította: az vezetett a döntéshez, hogy a nagyatádi szervezet több esetben is alapszabályt sértett. Volt olyan tisztújítás, amelyre a helyi vezetők szelektíven küldtek meghívókat, az őket nem támogató tagok közül többeket elfelejtettek értesíteni. Az is a feltételezett okok között szerepel, hogy nagyatádi szervezet gyengén teljesített 2006-ban. A választásokon polgármesterjelöltjük feleannyi szavazatot kapott, mint a győztes Nagyatádért Egyesületé, s a város egyetlen önkormányzati választókerületében sem tudott fideszes jelölt győzni.

Barbalics István, a megszüntetett szervezet elnöke szerint ugyanakkor ezek az állítások minden tényszerűséget nélkülöznek. Állítja: jegyzőkönyvekkel tudja bizonyítani az ellenkezőjét. – Amióta én vezetem a szervezetet – tavaly októbertől – a soronkívüli üléseink előtt mindig írásos meghívókat küldtünk ki, s a soros gyűléseink legtöbbjénél is így jártunk el – közölte.

– A találkozókat egyébként mindig ugyanabban az időpontban, a képviselő testületi ülést követő hétfőn, este hatkor tartjuk. Az eredményességről pedig csak annyit: mára 15-ről 48-ra nőtt a tagság létszáma. Nem gátoltunk meg senkit, aki közénk akart lépni, nem volt egyetlen elutasított kérelem sem. Ellentétben a korábbi állapotokkal, amikor a tagfelvételi kérelmek többnyire a fiókban porosodtak. Egyik önkormányzati képviselőnk például sokáig nem volt tagja a pártnak.

Elmondta: a két legutóbbi tisztújítás alkalmával voltak olyanok, akik otthagyták a gyűlést, mert nem tetszett nekik a megválasztott elnök személye. Barbalics István szerint a nagyatádi fideszes boszorkányüldözés mögött személyes ambíciókat kell keresni. Érdekes helyzetet eredményezne, ha a bíróság megsemmisítené a feloszlató határozatot. Mivel csak egyetlen Fidesz-szervezet működhet a városban, ezért az újonnan alakuló illegitimmé válna.

A választásokhoz közeledve az egyre inkább kiéleződő ellentéteket a múlt év végén elégelte meg a Fidesz választókerületi elnöke, s kezdeményezte a párt megyei választmányánál a nagyatádi szervezet feloszlatását. Úgy tudjuk, arra hivatkozott: a szervezet vezetése megosztó, kirekesztő.

Megkezdődött a helyezkedés?

Egyes Fidesz-tagok szerint az áll az ügy hátterében, hogy megkezdődött a helyezkedés - írta a Somogy megyei hírportál. Egyesek vérszemet kaptak a Fidesz-győzelem reményétől, s mindent megtesznek azért, hogy pozícióba kerüljenek. Különböző civil szervezetek mögé bújva új tagok csapatos beléptetésével próbálták az alapszervezetben átvenni a hatalmat. Mivel a helyi vezetés ezt megakadályozta, rájuk sütötték a bélyeget hogy megosztók, kirekesztők.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.