Lovarda, golfpálya, borkatedrális és hotel is van a komplexumban, amelyet Kiss-Rigó László püspök gondjaira bíztak

2020. szeptember 22. 17:25 - szerző: 168 Óra - forrás: 24.hu

Lezárult a 30 milliárd forintos állami támogatásból felépített lakitelki Hungarikum Liget átadása, így a Fidesz mellett rendszeresen kampányoló Kiss-Rigó László vezette szeged-csanádi püspökség lett annak tulajdonosa – írja a 24.hu.

Bár adományozásnak hangzik, valójában a csillagösvénnyel, sőt lovas polgárőrséggel is kiegészített komplexum az alapítók korábbi kifizetetlen adóssága miatt került a Szeged-Csanádi Egyházmegye birtokába. 

A döntés nyomán Kiss-Rigó püspök lesz az országban állami forrásokból épített vagy felújított ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonosa. A 30 milliárdos lakitelki komplexum mellett egyházmegyéje portfóliójához tartozik a többi között a 13-14 milliárd forintból felhúzott szegedi stadion, amelyet saját kápolnával is felszereltek. A kormány 2016-ban adta át a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítványnak a 17 milliárd forintos értékűre becsült zánkai gyerekvárost és a fonyódligeti tábort, majd a költségvetésből további 15 milliárd forintot is átutalt a táboroztatás finanszírozására. Az egyházmegye az idén tavasszal további százmilliókat kapott, hogy egy egészségügyi központ építését készítése elő a főváros II. kerületében.

A lakiteleki központtal egy Magyarországon eddig sehol sem létező épületegyveleg került a püspökség kezébe. A Hungarikum Ligetben van

  • turult mintázó lovarda,
  • Nimród csillagképet formázó footgolf pálya,
  • strand, zöldséges üvegház,
  • borkatedrális, valamint
  • hotel és kemping is.