Kiskorúak zaklatásával és betérőkkel való visszaéléssel vádolják a Mazsihisz egyes vezetőit

Róna Tamás vallási bíróság elé vinné a két rabbit, hogy ott tisztázhassák az ellenük felhozott vádakat.

2021. január 29., 13:14

Szerző:

Az izraeli Ynet című lapban megjelent hírek szerint szexbotrány, kiskorúak zaklatása és betérőkkel való visszaélés történhetett

  • a Mazsihisz vezérkarának egyes tagjai esetében. 

Neokohn számolt be róla, hogy a Mazsihisz kapcsán komoly aggályokat vetett fel egy újonnan létrehozott weboldal, melynek névtelen üzemeltetői azt a célt tűzték ki, hogy feltárják a neológ vezetés által rejteni kívánt visszásságokat. Az oldal nemrégiben egy észak-magyarországi nagyváros rabbijának kétes ügyeit tárta fel, akinek egy frissen megjelent levelezéséből az is kiderül, hogy egy betérésre készülő asszonnyal folytatott szexuális kapcsolatot. A hír arról is beszámol, hogy több nő esetében állhatott fenn hasonló eset. 

Egy másik hír a neológ közösség betérésekkel foglalkozó részlegének vezetőjével foglalkozik, akinek egy fiatalkorúval történő beszélgetéséről tettek közzé képernyőfotót, amely tartalmazta azt a részlegesen meztelen képet, melyet a rabbi küldött megpróbálva rábeszélni a kiskorút, hogy lépjen vele szexuális kapcsolatba. Miután a nő egyértelművé tette számára, hogy még nem töltötte be a 18. életévét, a férfi azt írta, hogy

  • „az életkor nem számít”.

A híreket követően a neológ rabbitestület vezetője, Róna Tamás levelet írt kollégáinak, amelyben a két rabbit vallási bíróság elé hívná, hogy tisztázzák az ellenük felhozott vádakat és magyarázatot adjanak a fotókra és megjelent dokumentumokra. Róna kifejtette, hogy a feltárt információk igazolják a mélyreható vizsgálatok megindításának szükségességét és hangsúlyozta az átláthatóság fontosságát. 

  • „Ha a rabbik meggyengülnek, a közösségek is meggyengülnek. Ha a közösségek meggyengülnek, a zsidóság válik védtelenné”

– írta Róna Tamás. Hozzátette: hisz abban, hogy az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozatala a zsidóság, a magyarországi zsidóság, a neológ közösség, a rabbikarnak hosszú távú érdeke, még akkor is, ha rövid távon a feltárt tények és annak értékelése rossz szájízt hagyhat maga után.

 

  • Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki a Mazsihisz:

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az elmúlt évben sikeresen védte meg kórházát, szociális és oktatási intézményeit, valamint közösségeit a világjárvány következményeitől. Eközben országszerte sikeresen terelte át a hitéletet az online térbe, ahol heti több istentiszteleten, közösségi programon és tanításon várja híveit. Sikeres együttműködéseink vannak a magyar kormánnyal, jelentős nemzetközi, vallásközi programokban veszünk részt, fejlődik kórházunk, egyetemünk és számos zsinagógánk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a korlátozások feloldása után még színvonalasabb és színesebb, a magyar neológ zsidó hagyományokhoz hű közösségeket tudjunk szolgálni.

Mindeközben a Mazsihisz fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekeltű zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része.

A megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult.

Általánosságban elmondható, hogy a Mazsihisz demokratikus felépítése és transzparens működése minden tagja számára biztosítja, hogy probléma esetén panaszt tegyen. Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit. Amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója késlekedés nélkül vizsgálatot rendel el. A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot. Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből.”

  • Szerkesztőségünk megjegyzése: a szexuális zaklatásról és visszaélésekről szóló hírt az izraeli Jediot Ahronot héber oldala közölte.

 

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.