Kis magyar csoda: Zuglóban is veszteséges a fizetőparkolás

2019. február 7., 14:11

Szerző:

A zuglói önkormányzat két éve írt ki közbeszerzést a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, és a becsült összegnél drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a munkával.

A parkolóautomaták beszerzése az első évben, 2017-ben történt, a beruházás döntő részét ez tette ki, de parkolókat tavaly is alakítottak ki. Ha ezeket a költségeket levonjuk a teljes kiadásból, akkor megkapjuk, hogy a fizetős parkolási rendszer üzemeltetése, fenntartása mennyibe kerül és mennyi bevételt termel az önkormányzat szemszögéből. A működési egyenleg 2017-ben 260 milliós nyereséget hozott, de amint megugrott az üzemeltető konzorciumnak fizetendő díj, 2018-ban már bő 200 milliós veszteség jött össze – írja a 24.hu.

A nyertes csoport egyik tagja, a C-Ware nem áll távol a VI. kerületi botránycégtől, a Centrum Parkoló Kft.-től, amelynek tevékenysége miatt jelenleg 24 vádlott, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester hűtlen kezelés vádjával került bíróság elé. A másik cég a francia hátterű Parkeon SAS, a harmadik kormánypárti kötődése megkérdőjelezhetetlen: a SIS Parking Kft. végső tulajdonosa Szellem Zoltán és Várszegi Zsolt. Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt, nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó.

A 2016-ban alapított céget egy évre rá a józsefvárosi parkolás üzemeltetésével bízták meg, aztán a XI. kerületi önkormányzattól kaptak egy hatalmas megbízást, szintén egy pályázó csapat tagjaként, ezt követte a zuglói üzlet. Az újbudai esetben is hasonló folyamat indult el, mint Zuglóban: az addigi nyereséges parkolás tavalyra veszteségbe fordulhatott.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.