Kinyírta a magyar sakkot az állami pénzeső, az egyik sakkozó szerint ők egy fillért nem láttak belőle

Leégett a magyar csapat a sakkolimpián, Almási Zoltán az Orbán-kormányt is hibáztatja.

2018. október 8., 20:48

Szerző:

Idén minden eddiginél rosszabbul teljesített a magyar csapat a Grúziában, Batumiban rendezett sakkolimpián, csak a 18. helyezést érve el. A kudarc és a magyar sakk évek óta tartó mélyrepülése miatt az egyik sakkozó, Almási Zoltán nagymester, U18-as korosztályos ifjúsági világbajnok, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes az Orbán-kormányt is vádolta.

- Sikerült a magyar sakkozást padlóra tenni. Bravó, szép volt. Csak így tovább

- írta közösségi oldalán a nagymester.

Almási szerint a Magyar Sakkszövetség tagjai az elmúlt egy évben egyáltalán nem kaptak fizetést, a sakkolimpiára pedig egyetlen forintnyi támogatást sem szereztek. A sakkozó szerint a szövetségnek csak „púp volt a hátán” az ezévi verseny, ráadásul szerint a Magyar Olimpiai Bizottság sem utalta át az ígért olimpiai támogatásokat.

Almási a magyar kormányt is hibáztatja, mert szerinte politikai okokból nem adtak pénzt a magyar sakkozóknak, miközben év végén minden sportágnak kiosztották az éves támogatást.

Az Index cikke szerint Almási szavai azért is hatnak furcsán, mert bár a Magyar Sakkszövetség éves állami támogatása a 2002-es bledi sakkolimpia idején még csak 8,7 millió forint volt, az utóbbi években összesen több mint egymilliárd forint állami pénzt kapott. Az eredményekre azonban ez a bőkezű támogatás semmilyen hatással nem volt.

Fotó: Pixabay

A sakkszövetséget előbb Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter vezette, majd az irányítást átadta unokatestvérének, Seszták Tamásnak. Most azonban úgy tudni, anyagi gondok vannak a szervezetnél, és szakmai koncepció sincs.

Kállai Gábor, aki a 2002-es olimpia ezüst idején szakmai igazgató és szövetségi kapitány volt, az Indexnek azt mondta: Almási kifakadása nem volt túl elegáns, de ha már korábban figyelmezteti a szövetséget, más lenne a helyzet. Kállai szerint már tavaly februárban látni lehetett, hogy a magyar sakkozás bajban van, de egyelőre senki nem tudja, hogyan lehetne visszahozni a csapatot a mélyrepülésből.

A volt kapitány úgy látja, nem helyes a politikát is belekeverni a dologba, mivel a sakkozás éppen az Orbán-kormány alatt válhatott valódi sporttá, de szinte minden kormány pártolta őket.

– Almási ha most kapott volna pénzt, akkor jobban játszott volna? Akkor máshova teszi a lovait vagy rövid helyett esetleg hosszúra sáncolt volna?

- firtatta Kállai.

Bár 2010 óta az Orbán-kormány önti a közpénzmilliárdokat (főleg a látványsportokba társasági adókedvezmény, a tao formájában), a pénzeső gyakorlatilag minden korábbi sikersportágunkban - mint a vízilabda vagy a kézilabda - szakmai válságot okozott.

Legutóbb legjobb magyar férfi teniszezőink, Fucsovics Márton és Sávolt Attila kifakadásai nyomán derült ki, hogy hiába kapott több milliárd forintnyi közpénzt a fideszes Szűcs Lajos által vezette Magyar Tenisz Szövetség, a vezetéssel súlyos szakmai problémák vannak, és a pénz elköltését sem ellenőrzik megfelelően.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.