A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint el kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen a szakorvosi alapbér

2019. december 5., 18:58

Szerző:

Interjút adott az Index Kibeszélő című műsorának Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara szombaton megválasztott új elnöke. Úgy nyilatkozott, a hálapénz ellen nem lehet egy eszközzel küzdeni, az első eszköz és alapfeltétel viszont, amellyel lehet, az egy „egylépcsős, tisztességes és  érzékelhető” béremelés, hogy az orvos és a társadalom is érezze, hogy az orvosokat megbecsülik. 

Kincses Gyula
Fotó: Éger István

A kérdésre, hogy mekkora bére legyen egy kezdő orvosnak és mekkora egy főorvosnak, Kincses Gyula úgy válaszolt, nincs kialakult döntés erről, egyelőre nem tudják, milyen tárgyalások folytak, ezért pontos számot felelőtlenség lenne mondani, de az alapállításuk az,

pár éven belül el kell érni, hogy bruttó egymillió forint körül legyen a szakorvosi alapbér.

Szerinte ahhoz, hogy megszűnjön a hálapénz, azt is meg kell vizsgálni, elfogadható-e az az igény, hogy van beteg, aki szeretne személyes szolgáltatást vásárolni. Ki kell mondatni a társadalombiztosítási törvénnyel, hogy az ellátást ingyen a munkarend szerint beosztott orvosok nyújthatnak.

– Ha valaki nem ezt szeretné, az többletszolgáltatásnak számít, amelyet legálisan, számla szerint, akár egészségpénztárból kiegészítő biztosítással is megvásárolhat

– mondta a MOK új elnöke. 

Kincses Gyulához az Index első kérdése egyébként az volt, hogy ő maga fogadott-e el valaha hálapénzt. Elárulta,a farizeus dolog lenne azt állítania, hogy nem, hiszen 1990-ig egy műtétes szakmában dolgozott, amelyben ez általános gyakorlat volt. – Őszintén tudom mondani, hogy amikor egy beteg megkérdezte, doktor úr, mivel tartozom, az volt a válasz, hogy semmivel. Ha ennek ellenére akart adni, a mondás úgy szólt, hogy beteggel nem szabad verekedni – fűzte hozzá.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.