Kimaradt az MTI lapszemléjéből, hogy Jean-Claude Juncker szerint rég ki kellett volna zárni a Fideszt az Európai Néppártból

2018. december 29., 17:02

Szerző:

„A komplett magyar sajtón átment szombaton az a Die Welt-interjú, amelynek egyik felében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke beszólt a román kormánynak, megkérdőjelezve, hogy képes-e levezényelni az unió soros elnökségét, amit ugye 2019 első felében a keleti szomszéd kell, hogy ellásson. Mindezt az állami hírügynökségtől, az MTI-től vették át a magyar sajtótermékek” – írja az Azonnali.

A portál öndicsérő, más médiamunkásokat alaposan ostorozó cikkében megfogalmazott kritika persze jogos, miután lapunk is közölte az MTI lapszemléjét, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megkérdőjelezte két szombati lapinterjújában, hogy Románia politikailag felkészült az Európai Unió soros elnökségének átvételére január 1-jétől, noha szerinte az ország „technikailag jól felkészült” a feladatra.

Való igaz, a Die Welt interjújához nem tartozott link, ez alapján ugyanis kiderülhetett volna, hogy Juncker arról beszélt, hogy a jobbközép Európai Néppártnak rég ki kellett volna zárnia tagjai közül a Fideszt. Ő korábban már benyújtott egy erről szóló indítványt a Néppártban, ám azt elutasították – közölte a Bizottság elnöke.

„Az Európai Néppárt kereszténydemokrata elvekre épül, ezekkel már nem tartom összeegyeztethetőnek a Fidesz politikáját” – fogalmazott a luxemburgi jobboldali politikus a Weltnek, felhívva a figyelmet arra is, micsoda veszélyeket rejt, ha valaki populistákat másol.