Kim Lane Scheppele: Tudják, hogy Magyarország már nem szabad ország

2017. december 20., 17:19

Szerző:

A Jobbik a szétesett demokratikus baloldali ellenzék nélkül is képes lenne megfékezni a Fidesz hatalmát. Ezért, hogy csődbe akarják kergetni, remélve, hogy sem a magyarországi baloldal, sem az európai közvélemény nem túlzottan bánja majd, ha a szélsőjobboldali párt eltűnik. Bár a Jobbikért ő sem rajong túlságosan, egyetlen alkotmányos rendszerben sem engedhető meg egy ilyen támadás a győzelemre legnagyobb eséllyel bíró alakulattal szemben – állítja Kim Lane Scheppele. A Princeton Egyetem professzora a HVG.hu-nak adott interjújában beszél erről. Szerinte a Jobbik sok vidéki választókerületben megszerezheti az egyszerű többséget a Fidesszel szemben, a feltevése szerint pedig Vona Gábor pártja már 2014-ben jobban szerepelt, mint azt az eredménye sugallta. Több olyan helyen is gyanút keltő eredmény született, ahol arra lehetett számítani, hogy több szavazatot kap – kockáztatja meg.

Fotó: Princeton University/Jon Roemer

A professzort az interjúban megkérdezik Gyurcsány Ferencről is, akiről azt mondja, hogy ő a magyar politika Hillary Clintonja, tehetséges és karizmatikus, de a baloldalon is rengeteg embert elidegenített magától. A kérdésre, hogy mikor járt utoljára Magyarországon, a következő történetet meséli el:

„Érdekes kalandom volt a megfigyeléssel, amelyet teszteltem. Egy nagy európai repülőtérről másnap késő délutánra foglaltam jegyet Budapestre. Aztán reggel átírattam, és egy órán belül útnak indultam. Amikor Budapestre érkeztünk, késéssel nyitották ki az utashíd ajtaját, és amikor ez végre megtörtént, ott állt öt rendőr. Ahogy elsétáltam mellettük, követtek, majd amíg a bőröndömre vártam, körülvettek, de egy szót sem szóltak. Egészen addig figyeltek, amíg ki nem léptem a poggyászkiadóból. Nekem nincs félni- vagy rejtegetnivalóm, de aggódom, hogy bajba kerülhetnek azok, akikkel Magyarországon találkozom. Sok barátom van ott, akik nem titkolják, mit gondolnak, és tisztában vannak vele, hogy a kormány figyelmét felkeltették. Tudják, hogy Magyarország már nem szabad ország, és sokaknak vannak emlékei a Kádár-korszakról, amikor a helyzet hasonló volt.”

De mesél Orbán Viktorról is, akit 1994-ben, amikor először összefutottak, a legveszélyesebb embernek tartott, akivel valaha találkozott. Szerinte a magyar miniszterelnököt nem szabad lebecsülni. Nagyon szokatlan politikai tehetség, és abszolút könyörtelen – véli.

Kim Lane Scheppele éveken át sokat írt arról, hogy az Orbán-kormány hogyan építi le a demokratikus intézményrendszert Magyarországon. Mostanában már nem publikál annyit, viszont szakértőként dolgozik az Európai Bizottság, az Európai Parlament és más EU-tagországok kormányainak. „Megpróbálom kitalálni, az EU miként segíthetne, hogy az emberek visszanyerjék a politikai szabadságukat Magyarországon” – mondja erről.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.