Kilencezer embert rúg ki az Orbán-kormány a közigazgatásból, lehet menni vállalkozónak vagy műtőssegédnek

2018. október 17., 12:18

Szerző:

Egy október 3-i kormányzati előterjesztésből kiderül, hogy összesen 9000 embert szándékoznak elbocsátani a közigazgatásból, valamint az is, hogy milyen hiányszakmák felé terelnék a kirúgott embereket - írta az Index. A dokumentum előjegyzése szerint a 45 oldalas előterjesztést még nem tárgyalta az Orbán-kormány, ezért a portál megkérdezte a benne foglaltakról  a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot. Választ egyelőre nem kapott, Gulyás Gergely délután fél egykor kezdődő kormányinfóján borítékolhatóan lesz szó a kérdésről.

A Karrier Híd Program elnevezésű javaslatcsomag a leépítésben érintett munkavállalók további lehetőségeivel foglalkozik. Az első javaslat szerint az elbocsátottak újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adókedvezménnyel segítenék.

Ennek oka, hogy várhatóan lesznek olyan kormánytisztviselők, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. 

Az előterjesztés készítői azt javasolják, hogy a tervezett kedvezmény azokra az elküldött közszolgákra vonatkozzon, akik felmentésük napján már betöltötték a 60. évet. Vagyis a kedvezmény igen szűken célzott, csak a védett korban lévő tisztségviselőkre vonatkozna. Az előterjesztésben úgy becsülik, félmilliárd forint lenne az intézkedés költségvetési hatása.

Kormányinfó Gulyás Gergely
Fotó: MTI/Soós Lajos

A következő pont az úgynevezett „Restart up”, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. A leírás szerint a piacképes tudással rendelkezők lehetnek ennek a célcsoportja. De szintén beléphetnek a programba azok, akik nem a közszférában használt tudásukra alapoznak, hanem például

meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást, vagy családi céget vinnének tovább.

Ebben maximum 500 tisztviselő lehet érintett a becslés szerint, az összesen biztosítandó költségvetési forrás pedig 2,28 milliárd forint, ebből a vállalkozásoknak nyújtandó hitelek összege 2 milliárdot tenne ki. 

Az előterjesztés harmadik pontja a közszféra hiányszakmái felé irányításról szól. Ennek alapján főleg a szociális ágazatba és az egészségügybe küldenék az embereket, vagyis a legrosszabbul fizetett állami állások felé.

Vagyis bölcsődei dolgozók vagy műtőssegédek is lehetnek az egykori kormánytisztviselőkből.

UPDATE

Gulyás Gergely cáfolta a kilencezres leépítésről szóló információt. Szerinte csak 2500 embert fognak elküldeni a központi kormányzattól.