Kazincbarcikán egy mozgáskorlátozott nőt és családját költöztették ki az önkormányzati bérlakásukból

2019. július 15., 15:02

Szerző: Bíró Veronika

Kazincbarcikán idén májusban kilakoltattak egy 57 éves, fél lábát elvesztett, mozgáskorlátozott asszonyt és családját egy önkormányzati bérlakásból. Szerződését hátralék miatt 2013-ban mondta föl a tulajdonos önkormányzat, az asszony állítása szerint azonban adósságkezelési támogatással egy összegben kifizette a tartozást. Az nem világos, hogy a korábbi hátralékok alapján született kilakoltatási végzést ítélte végrehajthatónak az önkormányzat, vagy újabb tartozások szolgáltattak-e jogalapot az eljárásra. Az ügyről Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament elnöke értesítette szerkesztőségünket.

H. Róza és családja 30 évig élt a 42 négyzetméteres bérlakásban. Május 21-én a hatóságok kivonultak a lakáshoz, de kilakoltatásra már azért nem volt szükség, mert az asszony addigra leadta a lakáskulcsot. Jelenleg az öttagú család az asszony lányánál lakik, összesen tizennégyen élnek egy lakásban, kis alapterületen.

Az asszony Horváth Aladárt arról értesítette, hogy határozatlan idejű bérleti szerződése volt az önkormányzati ingatlanra. Elmondása szerint 2013-ban azt az ígéretet kapta, hogy ha kifizeti a tartozást, akkor maradhat a lakásban. Ezt meg is tette, ennek ellenére megkapta az értesítést arról, hogy el kell hagyniuk az ingatlant.

H. Róza egyik lábát térd alatt amputálták, műlába van. Élettársa cukorbeteg, alkalmi munkákat vállal. Az asszony összes jövedelme 130 ezer forint. Elmondása szerint nemrég keletkezett adósságát rendezni akarta, de mégsem maradhatott a lakásban. Május 21-re határozták meg a kilakoltatás időpontját, de hatósági intézkedésre végül nem volt szükség, mert az asszony előtte leadta a kulcsot.

H. Róza azt is közölte, hogy a kilakoltatás határideje előtt majdnem egy hónappal, április 29-én a hatóság és a családsegítő szolgálat munkatársai megjelentek a lakásban, és elvették az egyhónapos unokát a családtól. A babát pár nappal később visszakapták.

Lányáéknál a hely szűke miatt nem maradhatnak sokáig. Azt még nem tudják, hogy onnan hova költöznek.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Varga György

Kazincbarcika önkormányzata érdeklődésünkre azt a választ adta, hogy az ügyben konkrét részletekkel adatvédelmi okból nem szolgálhatnak. Az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok – így a szociális bérlakások – kezelését és ingatlangazdálkodási feladatait is a Barcika Szolg Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. látja el.

Az önkormányzat leszögezte, hogy a testület mindent megtesz a szociálisan rászorult személyek támogatásáért. Lehetőség van egyebek mellett lakásfenntartási támogatásra, továbbá – a közüzemi díjtartozások kapcsán – vissza nem térítendő támogatásra. Lakásállomány-kapacitás függvényében pedig szociális bérlakást biztosítanak a rászorulóknak.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint H. Róza kedvezményes áron bérelhette a bérlakást, és rendszeresen igénybe vette a lakásfenntartási támogatást és az adósságrendezési lehetőségeket.

– Városunkban jelenleg számos, nehéz anyagi körülmények között élő család vár szociális bérlakásra, amelyek segítése és támogatása is fontos önkormányzatunk számára. Figyelemmel azonban arra, hogy az önkormányzat korlátozott számú szociális bérlakással rendelkezik, mérlegelni kell a méltányosság kereteit. Egy többször is szerződést szegő és jogcímmel – azaz érvényes lakásbérleti jogviszonnyal – nem rendelkező bérlő nyilvánvalóan nem élvezhet prioritást egy másik, szerződésszerűen teljesítő személlyel szemben, tehát nem tehetünk indokolatlanul különbséget bérlőink, illetve a lakást igénylők között

– írta érdeklődésünkre Klimon István alpolgármester.

Azt is megjegyezte, hogy azok a személyek, akik nem fizetik a bérleti díjat, sok esetben a közüzemi díjakat sem fizetik, így az önkormányzatnak nem csak az elmaradt bérleti díj hiánya okoz kárt. Ezt azonban nem a konkrét ügyre utalva fűzte hozzá. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ha egy bérlő jogviszonyát többszöri szerződésszegése miatt felmondják, akkor az önkormányzat, illetve a Barcika Szolg Kft. részéről kötelező kezdeményezni az ingatlan birtokbavételét. Ha pedig az adott esetben közüzemi hátralék is van, akkor nem várható el az önkormányzattól, mint felelős gazdától a méltányosság gyakorlása.

Kerestük a Barcika Szolg Kft.-t, de a telefont nem vették fel. Írásban elküldtük kérdéseinket, válasz esetén frissítjük cikkünket.

Cikkünk megjelenése után a Barcika Szolg Kft. válaszában közölte, hogy az általunk kért adatok olyan személyes adatok, amelyek védelem alatt állnak, azok harmadik személy részére történő kiadására, illetve az esetleges eljárások menetéről érdemi, konkrét információ nyújtására a személyiségi jogok védelme miatt felhatalmazás nélkül nincs lehetőség.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.