Még be sem köszöntött a tél, de már ketten meghaltak kihűlésben Magyarországon

2019. szeptember 9., 15:10

Szerző:

Fagy még nem volt, de már két kihűléses haláleset történt Budapesten - írja a hvg.hu a Magyar Szociális Fórum (MSZF) közleménye alapján.

Az MSZF arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet végzetes kihűlését nem csak fagy okozhatja: a legyengült, beteg fizikumú embernek elegendő a viszonylagos hideg is ahhoz, hogy "fagyhalált" szenvedjen.

Az emberi jogi szervezet ezért felszólította a kormányt, hogy gondoskodjon a több százezer rászoruló fűtőanyaggal való ellátásáról.

Az MSZF adatai szerint tavaly szeptember és idén április között 172 ember halt meg kihűlés következtében. Az elhunytak többsége ötven évnél idősebb volt.

Arra is emlékeztettek, hogy a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást tiltó hajléktalantörvény tavaly október 15-i életbe lépése óta 165-en fagytak meg az országban. Ez szerintük arra utal, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. Az MSZF következtetése szerint sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel és rendőri módszerekkel, csak politikai akarattal lehetne megszüntetni.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.