Kihirdették az országos sztrájk lehetséges időpontját a közszolgálati szakszervezetek

A kormány rendkívül rosszul bánik a munkavállalóival – hangzott el a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

2019. január 17., 11:42

Szerző:

Március 14-én tartja meg országos sztrájkját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal – jelentette be Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a szervezet csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Boros Péterné elmondta, a közszolgálatban dolgozókat képviselő szakszervezetek tevékeny részesei voltak a budapesti utcai tüntetéseknek, továbbá ott lesznek január 19-én a vidéki demonstrációkon is.

Az érdekvédő szerint továbbra is elfogadhatatlannak tartják a rabszolgatörvényt, de a közszférában további súlyos hátrányok érik a dolgozókat a bérezést és a munkafeltételeket illetően is. Többek között azt követelik, hogy legyen minden közszolgálati bérrendszer kiindulópontja a minimálbér, a garantált bérminimum és a diplomás bérminimum.

Boros Péterné (középen), az MKKSZ elnöke
Fotó: Facebook

- A kormány mint a közszféra munkáltatója rendkívül rosszul bánik a munkavállalóival. Sokaknak már 11 éve nem emelték a bérét. Továbbá nem a magyar minimálbérhez, hanem az európai bérszínvonalhoz viszonyító béremelésre van szükség - tette hozzá a szakszervezet elnöke, aki szerint tarthatatlan és követhetetlen a kormányzat bérpolitikája.

Boros Péterné elondta, a törvényes munkabeszüntetést előkészítették, arról tájékoztatták Orbán Viktort miniszterelnököt, és felkérték, hogy jelölje ki a sztrájktárgyalásokban résztvevő kormányzati tárgyalópartnert. Hozzátette: a kormányzat eddig egyetlen javaslatukat sem fogadta el és tárgyalni sem volt hajlandó, ezért szervezik meg a sztrájkot. Az érdekvédő szerint a tárgyalásokra a törvény szerint közel két hónap időtartam áll rendelkezésre. 

Ha nem sikerül a törvényes határidőig megállapodni, 2019. március 14-én tartják meg a szakszervezetek az országos munkabeszüntetést.

Boros Péterné kiemelte, az időpont is jelképes, és az sem véletlen, hogy követeléseik 12 pontban lettek összefoglalva (az érdekvédő nyilvánvalóan a március 15-i nemzeti ünnepre utalt). Az érdekvédő emlékeztetett, a közigazgatásban csak ott lehet sztrájkolni, ahol szakszervezet működik.

Vagyis ha a dolgozók köztisztviselőként, kormánytisztviselőként gyakorolni akarják sztrájkjogukat, akkor be kell lépniük a szakszervezetbe. Ehhez nem kell munkáltatói engedély, továbbá a szervezetek online felületén is megtehető.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.