Kiemelt mobilos hálózatfejlesztések

A kormány a tavalyi év egyik utolsó rendeletével nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyarországi távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait. Ezzel a mobilszolgáltatók számára lényegesen egyszerűbbé, gördülékenyebbé válhat a hálózatfejlesztések adminisztratív szakasza, amely korábban – leginkább bizonyos létesítmények, például bázisállomások építése során – akár évekig is húzódhatott.

2018. január 14., 13:52

Szerző:

A kormány célja, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon. Ennek egyik támpillére, hogy a vezeték nélküli hálózatok, így elsősorban a mobilnethálózatok fejlesztését a rendelkezésére álló lehetőségekkel ösztönözze. Fontos szempont, hogy a kormány célja szerint az év végére minden háztartás számára elérhetővé kell válnia a legalább 30 Mbps letöltési sávszélességet biztosító internet. Olyan térségekben, ahol ezt vezetékes infrastruktúrával nem lehet gazdaságosan megvalósítani, nyilvánvalóan a mobiltechnológiára támaszkodhatnak elsősorban a potenciális felhasználók, ám sokáig félő volt, hogy adminisztratív akadályok miatt a hálózatok bővítése nem valósul meg a kívánt dátumig.

A részben uniós forrásból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt két évben Magyarország a vezetékes internethálózat színvonala alapján az Európai Unió országainak legfejlettebb harmadába került, míg a mobil-adatátviteli, azaz mobilinternet-hálózatunk fejlettsége (lefedettség és sávszélesség) egyes független statisztikák szerint a világ első öt országa közé tartozik. S habár a mobilszolgáltatók országos 4G-s lefedettsége egyaránt eléri a 95-98 százalékot, továbbra is lehetnek olyan vakfoltok a térképen – jellemzően kistérségek, kistelepülések bizonyos területei –, ahol a fejlesztés még meg sem kezdődött vagy az engedélyeztetési eljárás során megakadt.

A kormány elképzelései szerint a közös európai uniós elhatározás alapján elindított Szupergyors internet program keretében hazánkban – az európai céldátumot két évvel megelőzve – 2018 végére minden háztartásba, közintézménybe, céghez elér a szupergyors, legalább 30 Mbps adatátviteli sebességű internetszolgáltatás. Emellett az év végéig minden magyar település legalább egy közintézményében és közterületén elérhetővé válik a szélessávú, ingyenes wifihálózat.

Mindezeken túl halad az állami, a kormányzati célú hálózat, vagyis a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése, illetve a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) továbbfejlesztése is – ez utóbbi a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézményrendszer számára biztosít integrált országos hálózati infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

A most megjelent kormányrendelet a szolgáltatók 4G, 4G+ és 5G szélessávú mobil hálózati infrastruktúraberuházásait nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánítja. A beruházások révén kiépülő 4G mobilhálózat lesz majd az infrastrukturális alapja a közeljövőbeli ötödik generációs (5G) mobilhálózatok fejlesztésének.

A rendelet erőteljesen gyorsíthatja a jelenleg még épülőfélben lévő negyedik, országos mobilhálózat fejlesztési munkálatait is. A Digi még 2014-ben nyert mobilfrekvencia-használati jogot az akkori frekvenciatenderen, ám a mai napig nem indította el saját hálózatán a szolgáltatást. Ennek oka egyes spekulációk szerint éppen az, hogy a román tulajdonban lévő szolgáltató csak lassan veszi a bürokratikus akadályokat, de – legalábbis a 4G-s fejlesztések során – ezen akadályok leküzdése könnyebbé válhat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.