Már nem olyan harcias a kormány a CEU ügyében, de még mindig nincs konkrét garancia az egyetem működésére

2019. április 9., 15:07

Szerző:

Szél Bernadett írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a CEU ügyében. A független országgyűlési képviselő arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy kap-e a CEU  jogi garanciát arra, hogy továbbra is Magyarországon működhessen. Orbán Viktor ugyanis a bajor kormánynak küldött levelében azt írta, hogy nem tesz keresztbe a CEU együttműködésének a müncheni Technische Universitättel, és állítólag garantálta, hogy az egyetem továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat.

Szél Bernadett azt is megkérdezte, hogy a magyar kormány elhárítja-e a jogszabályi akadályát annak, hogy a CEU amerikai diplomát bocsáthasson ki Magyarországon.

Orbán Viktor nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Kevés konkrétummal ugyan, de a CEU ügyében korábban tanúsított agresszív hangnem némileg módosult.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár megjegyezte, hogy a kormány számos, Európán kívüli egyetem magyarországi működéséről írt alá megállapodást, és felhívta a figyelmet arra, hogy csak az a külföldi egyetem folytathat oktatási tevékenységet Magyarországon, amelyik megfelel a magyar törvényeknek. A CEU pedig, ahogyan az elmúlt két évtizedben is, kutathat és oktathat Budapesten. Majd elismételte az Orbán Viktor levelében tett, de elég homályosan megfogalmazott ígéretet.

– A Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik, a két egyetem együttműködése során a bajor és a magyar felsőoktatási szabályokkal, valamint az európai gyakorlattal összhangban dönthet a kutatói és oktatói kínálatának kialakításáról. A kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét

– írta az államtitkár.

Szél Bernadett Facebook-oldalán reagált az államtitkár válaszára.

– Orbán Balázs válasza minden, csak nem egyértelmű, és azt bizonyítja, hogy a kormány továbbra sem hajlandó világosan beszélni arról, hogy adnak-e jogi garanciát a CEU további működésére

– írta a képviselő.

 

Az Orbán-kormány azért váltott némileg visszafogottabb hangnemre a Közép-Európai Egyetem ügyében, mert Manfred Weber ultimátumot adott a magyar kormánypártnak az Európai Néppártban való maradásukhoz. Az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje egyik feltétele az volt, hogy az Orbán-kormány garantálja a CEU budapesti működését.