Nikola Gruevszki marad Magyarországon, a bíróság elutasította kiadatását

2019. június 27., 13:13

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék ma délelőtt döntött Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatásától. A bírónő szerint a kiadatás feltételei nem állnak fel, ezért a Törvényszék elutasította Észak-Macedónia kiadatási kérelmét, megszüntette a politikus őrizetét, és elrendelte szabadlábra helyezését – írja a hvg.hu.

tárgyalás ma délelőtt 10-kor kezdődött, ítélethirdetés nem sokkal 11 óra után volt. Eszerint a kiadatás feltételei a nemzetközi elfogatóparancs és a macedónok kiadatási kérelem vonatkozásában nem állnak fenn.

Gruevszki őrizete megszűnt, a bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A bíró az indoklásban elmondta, hogy fontos kérdés, hogy mit vizsgálhat a magyar bíróság. A macedón hatóságok állításaival, az ítéletek és vádiratok valódiságával kapcsolatban bizonyítást a magyar hatóság nem folytathat le, kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja.

Megfogalmazása szerint korlátozottabb a bíróság vizsgálati lehetősége, mint például egy közigazgatási eljárásban. A volt miniszterelnököt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültként ismerte el, idén áprilisban határozatával véglegesítette és fenntartotta a menekültstátuszt. Ez korlátozza a bíróság mozgásterét, mivel a menekültstátusz akadálya minden további visszaküldésnek és kiadatásnak is, és a törvények alapján a menekültstátuszt kapott személy annak az államnak nem adható ki, ahonnan elmenekült.


Fotó: AP/Boris Grdanoski

A bíró közölte, hogy míg a Menekültügyi Hivatal mérlegelhet a kérelemnél, a bíróság csak azt nézheti, fennállnak-e a jogszabályi feltételek, majd az iratok az igazságügyi miniszterhez kerülnek, aki a végső döntést meghozza.

A bíróság döntése ellen a Fővárosi Főügyészség fellebbezhet, a macedónoknak nincs beleszólásuk ebbe.

A bíró figyelmeztetett arra, hogy a döntés után Gruevszkit Magyarországon nem lehet őrizetbe venni, de ettől még nem vonják vissza a nemzetközi elfogatóparancsot. Vagyis már országban őrizetbe vehető.

A bírósági döntés ellen lehet fellebbezni, de az ügyész tudomásul vette a végzést, ahogy Gruevszki is. Fellebbezés hiányában a döntés véglegessé vált.

A bíróság zárt tárgyalást rendelt el az ügyben, a mai tárgyalást egyébként nem jelezték a törvényszéki tárgyalási jegyzékben.

A volt macedón miniszterelnököt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. Büntetése elől magyar diplomáciai segítséggel Budapestre szökött, és villámgyorsan menedékjogot kapott. Észak-Macedónia tavaly kérte Gruevszki kiadatását, idén májusban pedig az ország belügyminisztere nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.