Kevesli a főügyészség a bicskei gyermekotthon szexuális erőszakkal vádolt volt igazgatójának a büntetését

2019. április 2., 06:28

Szerző:

Súlyosítaná a Győri Fellebbviteli Főügyészség a bicskei gyermekotthon szexuális erőszakkal vádolt volt igazgatójának, illetve egy volt nevelőnek az ítéletét. A nem jogerős ítélet szerint a volt igazgató több, a nevelésére bízott kiskorú fiúval, a volt nevelő pedig kettő kiskorúval végzett szexuális cselekményeket – áll az ügyészségi közleményben.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék 2018. november 21-i ítéletében a volt igazgatót, V. Jánost többrendbeli minősített szexuális erőszak és szexuális visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül 8 évi fegyházbüntetésre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte. A volt nevelőt. K. Bélát pedig 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntette miatt 1 évi és 6 hónapi börtönbüntetésre ítélte, a börtönbüntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Mindkettő vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a 18. életévét be nem töltött személyekkel kapcsolatos foglalkozások gyakorlásától.

Fotó: Bíró Veronika

A főügyészség most az elsőfokú ítélet megváltoztatását, további bűncselekményekben is bűnösségük megállapítását, mindkét vádlottal szemben a kiszabott szabadságvesztés, az egyik vádlottal szemben a közügyektől eltiltás mellékbüntetés mértékének is jelentős súlyosítását, a volt nevelővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozza.

Amint arról a 168 Óra elsőként beszámolt, az első fokon eljáró Fejér Megyei Főügyészség az ítélet ellen mindkettő vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett. A fellebbezést a másodfokú ügyészség fenntartotta.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a vádlottak terhére további bűncselekmények is megállapíthatóak. Emellett a cselekmények minősítése nem a büntető anyagi jogi szabályoknak megfelelő, és eltúlzottan enyhék a kiszabott a büntetések, különös tekintettel az egyes sértetteknek okozott pszichés következményekre is. Erre tekintettel a vádlottakkal szemben sokkal szigorúbb büntetések kiszabása indokolt.

Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.