Kétmillió forintot kap, ha ebbe a Baranya megyei faluba költözik

2018. szeptember 23. 11:39 - szerző: 168 Óra

Kétmillió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Kelet-Mecsek lábánál megbúvó Ófalu azokat, akik lakhelyül választanák a 300 fős, zömmel német nemzetiségiek lakta, Baranyai megyei falucskát - írta a Pécsi Stop.

Bechli Erzsébet polgármester szerint külföldi részről nagy az érdeklődés a falu ingatlanjai iránt, így azok az átlagosnál magasabb áron keresnek gazdát. Hozzátette, jelenleg nem sok az üresen álló ház, de több olyan van, ahol csupán egy idős ember él.

- Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település, ezért arra gondoltunk, hogy vissza nem térítendő támogatással és telekkel ösztönöznénk a fiatalokat a letelepedésre – mondta a polgármester.

Az önkormányzat honlapján található rendelet szerint a helyi önkormányzati támogatásban azok a községbe beköltözők vagy helyben tartósan letelepedők részesíthetők, akik

  • házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő szülők,
  • munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek,
  • helyi önkormányzat felé lejárt határidejű tartozásuk nincs.

- A támogatást az önkormányzat saját erejéből, saját költségvetésből biztosítja, mindig az anyagi források függvénye, hogy éppen mennyire futja – mondta Bechli Erzsébet.

- Tavaly és az idén is már 3-3 családot tudtunk így segíteni, a támogatást pedig eddig még senkitől sem kellett visszakérni. Kiosztását ugyanis megelőzi egy felmérés önkormányzati részről, miszerint látunk-e elegendő garanciát arra, hogy a támogatást igénylő be is tartja a szerződésben foglaltakat – fűzte hozzá a település vezetője. Elmondta azt is, 2001-től 2007-ig már futott ez a támogatási rendszer, de nem volt folyamatos, majd egy 10 éves szünet után tavaly indult be ismét.

Bechli Erzsébet beszélt arról is, hogy a támogatás mellett egyéb dolgok is szólnak a település mellett. Ilyen a saját óvoda, ahol intenzív német nemzetiségi nevelést folytatnak jelenleg 16 gyermeknek. Idén egy minibölcsődével is gyarapodott a falu, mely egy építési hatósági engedélyre vár csak ahhoz, hogy fogadhassa a kicsiket.

A Bonyhádtól 15, a 6-os úttól 5 kilométerre, egy szűk völgyben megbúvó zsáktelepülés további vonzereje a polgármester asszony szerint a nullszaldós bűnözési statisztika. Szavai szerint évek óta nem történt itt bűncselekmény.