Kétféle tankönyv lesz Magyarországon: állami és keresztény

2018. augusztus 10., 10:00

Szerző:

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetésével párhuzamosan a kormány két típusú tankönyvet vezetne be az állami iskolarendszerben: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletűt – értesült a Népszava. A lap arról írt, hogy jelenleg az új NAT-nak megfelelő tankönyvek nem állnak még rendelkezésre, azokat a közeljövőben kezdik el kidolgozni. A 168 Óra is beszámolt róla, hogy jelentős lemaradásban van az alaptanterv készítése.

Szállítják a tankönyveket az iskolákba
Fotó: Czeglédi Zsolt

Noha a NAT nem szabályozza a tankönyveket, az abban megfogalmazottak irányt mutatnak a tankönyvíróknak és szerkesztőknek, a tanítási segédletek, eszközök készítőinek.

A Népszava forrásai szerint az állami és a keresztény tankönyvek közül lehet majd választaniuk az iskoláknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem cáfolta a napilap értesüléseit. Egyben megismételték korábbi közleményüket az új NAT-ról: a tantervi koncepcióról a minisztériumi véleményezést követően indul széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés, majd annak lezárultát követően kerül a kormány elé a tervezet. „A tárca célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban” – írták.

Egyre több iskolában egyébként elő sem veszik az újabb tankönyveket, sok helyen megkérik a diákokat, hogy adják le régi tankönyveiket, mert az utánuk következőket is azokból tanítanák.