Két kézzel szórja a büntetéseket az ellenzéki pártokra az ÁSZ

2019. január 31., 07:06

Szerző:

Nem lanyhul az Állam Számvevőszék buzgalma, ha ellenzéki pártoknál kell szabálytalanságot feltárni. Az Index összesítése szerint

Az ÁSZ az elmúlt négy évben 816 millió forint értékben tárt fel szabálytalanságokat az ellenzéki pártoknál, miközben a Fidesznél és a KDNP-nél mindent rendben talált

2014 óta az egykori fideszes képviselő Domokos László által vezetett ÁSZ nyolc esetben állapított meg tiltott vagyoni támogatást: 

  • MSZP: 5,07 millió forint
  • Jobbik: 331,6 millió
  • DK: 8,24 millió 
  • Együtt: 9,7 millió
  • LMP: 4,42 millió 
  • Liberálisok: 6,2 millió 
  • Párbeszéd: 7,5 millió

A fenti összegek duplázódnak, mivel a törvény szerint az ÁSZ által megállapított tiltott támogatást nemcsak hogy be kell fizetnie a központi költségvetésbe, hanem ugyanennyivel kell csökkenteni az adott pártok állami támogatását is. A fenti listához hozzá jön még, hogy az LMP-hez tartozó Ökopolisz Alapítványnál egyszer 4,5 millió forint külföldről érkező támogatásnál találtak szabálytalanságot, a Párbeszédhez kapcsolódó Megújuló Magyarországért Alapítványnál pedig 2,8 millió forint értékben, márpedig az alapítványokra is vonatkozik a duplázó szabály.

A 816 millió pedig úgy jön ki, hogy a Párbeszéd és a Momentum nem kapta meg az első első negyedéves támogatását, 23, illetve Momentumnak 33 millió forintot. A végösszeg hamarosan megközelítheti a milliárdot, a Jobbik feje fölött ugyanis egy újabb 100  milliós bírság lebeg.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.