Két hét múlva már újranyithatnak a kerthelyiségek, pünkösdig pedig a hotelek is a kormánylap szerint

2020. április 29., 07:09

Szerző:

Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során – tudott meg újabb részleteket az újranyitásokról a kormánypárti Magyar Nemzet.

A lap értesült úgy elsőként, hogy a jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy és a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek juthatnak levegőhöz elsőre, valamint megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Minderről várhatóan szerdán dönt a kormány.

A Magyar Nemzet további közlése szerint

május közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban.

A nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet, írja a Magyar Nemzet.

Vagyis „lényegében bő másfél hónapos leállást kell túlélniük” azok a kisebb kereskedők, akik nem tudták értékesíteni a szezonális készletüket akár a ruha, cipő, játék vagy más árukörökben, fogalmaznak. Kitérnek arra is, hogy

a jövőben várhatóan nemcsak a vásárlókat, turistákat szólíthatják fel az arcmaszk viselésére,

hanem a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottainak is használniuk kell „a világszerte mindennapos viseletté váló arcmaszkot”. Ugyanígy a vendéglátóhelyek pincérei is maszkban kell végezzék a munkájukat, ahogy például a jegyértékesítők is az egyes látogatóhelyeken.